Proteste de amploare în Belarus: Peste 100.000 de oameni strigă ”Libertate!” în Minsk și-l vor pe Lukaşenko afară din țară (VIDEO)

Proteste de amploare în Belarus: Peste 100.000 de oameni strigă ”Libertate!” în Minsk și-l vor pe Lukaşenko afară din țară (VIDEO)

Mii de persoane protestează la Minsk, duminică, pentru a denunţa realegerea preşedintelui Alexandr Lukaşenko, care se confruntă de două săptămâni cu o mişcare uriaşă de contestare, potrivit AFP.

Publicitate

Cu drapele alb şi roşu, culorile contestării, mulţimea reunită în piaţa Independenţei şi pe străzile din jur, a reluat în cor slogane precum "Libertate!". 

Mass-media şi conturile de mesagerie Telegram apropiate de opoziţie au indicat mai mult de 100.000 de protestatari în capitală pentru a doua duminică consecutiv. Iar unele estimări arată chiar și 200.000 de participanți.

După două săptămâni de proteste, această mare manifestaţie ar trebui să dovedească că opoziţia poate să-i impună lui Lukaşenko o luptă de durată cu scopul de a-l forţa să negocieze plecarea sa. 

Publicitate

Alexandr Lukaşenko a ameninţat cu represalii faţă de grevişti sub formă de concedieri sau de închiderea uzinelor. Această tactică pare să funcţioneze, numărul de participări din uzinele de stat, piloni ai sistemului economico-social din Belarus, a scăzut săptămâna aceasta. Preşedintele a spus că a înlocuit şi membrii demisionari din redacţiile de stat cu jurnalişti veniţi din Rusia.

Moscova şi-a anunţat susţinerea pentru Alexandr Lukaşenko, în ciuda relaţiilor tensionate din ultimele luni, şi a avertizat cu privire la orice fel de amestec occdental. Uniunea Europeană a anunţat că va sancţiona puterea din Belarus. 

Citește mai multe articole despre evenimentele din Belarus.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇