Proteste de amploare în Belarus: Peste 100.000 de oameni strigă ”Libertate!” în Minsk și-l vor pe Lukaşenko afară din țară (VIDEO)

Proteste de amploare în Belarus: Peste 100.000 de oameni strigă ”Libertate!” în Minsk și-l vor pe Lukaşenko afară din țară (VIDEO)

Mii de persoane protestează la Minsk, duminică, pentru a denunţa realegerea preşedintelui Alexandr Lukaşenko, care se confruntă de două săptămâni cu o mişcare uriaşă de contestare, potrivit AFP.

Cu drapele alb şi roşu, culorile contestării, mulţimea reunită în piaţa Independenţei şi pe străzile din jur, a reluat în cor slogane precum „Libertate!”. 

Mass-media şi conturile de mesagerie Telegram apropiate de opoziţie au indicat mai mult de 100.000 de protestatari în capitală pentru a doua duminică consecutiv. Iar unele estimări arată chiar și 200.000 de participanți.

ADVERTISING

După două săptămâni de proteste, această mare manifestaţie ar trebui să dovedească că opoziţia poate să-i impună lui Lukaşenko o luptă de durată cu scopul de a-l forţa să negocieze plecarea sa. 

Alexandr Lukaşenko a ameninţat cu represalii faţă de grevişti sub formă de concedieri sau de închiderea uzinelor. Această tactică pare să funcţioneze, numărul de participări din uzinele de stat, piloni ai sistemului economico-social din Belarus, a scăzut săptămâna aceasta. Preşedintele a spus că a înlocuit şi membrii demisionari din redacţiile de stat cu jurnalişti veniţi din Rusia.

ADVERTISING

Moscova şi-a anunţat susţinerea pentru Alexandr Lukaşenko, în ciuda relaţiilor tensionate din ultimele luni, şi a avertizat cu privire la orice fel de amestec occdental. Uniunea Europeană a anunţat că va sancţiona puterea din Belarus. 

Citește mai multe articole despre evenimentele din Belarus.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇