Zeci de mii de manifestanţi pe străzile din Minsk, a treia duminică la rând. Lukașenko, ironizat cu ocazia împlinirii a 66 de ani

Zeci de mii de manifestanţi pe străzile din Minsk, a treia duminică la rând. Lukașenko, ironizat cu ocazia împlinirii a 66 de ani

Zeci de mii de manifestanţi care denunţă puterea preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko au ieşit în stradă la Minsk la apelul Opoziţiei, a treia duminică la rând, potrivit unor estimări ale presei locale şi agenţiei franceze de presă, relatează AFP.

Publicitate

În pofida unei prezenţe masive a forţelor antirevoltă şi a unor vehicule blindate care au împiedicat mai multe coloane de manifestanţi să se unească, centrul capitalei belaruse era plin de oameni, mai ales din Piaţa Octombrie în Piaţa Independenţei, dar şi în apropierea Monumentului Stelei, apărat de armată.

Manifestanţii purtau steaguri roşu-albe ale Opoziţiei şi scandau sloganuri precum ”Lukaşenko în furgon celular!” sau ”Pleacă!”, potrivit unui jurnalist AFP.

Publicitate

În mai multe locuri din centrul capitalei, forţele de ordine au intervenit la începutul manifestaţiei, către ora locală 14.00 (şi ora României), şi au arestat zeci de persoane.

De ziua lui Lukașenko, Putin l-a invitat la Moscova, mii de oameni îi cer să plece. Au avut loc primele arestări

Forțele de ordine nu au folosit însă gaze lacrimogene, grenade asurzitoare sau gloanţe de cauciuc, aşa cum au făcut împotriva primelor manifestaţii care au denunţat realegerea, la 9 august, a celui mai puternic om din ţară, care se confruntă de atunci cu un val de contestare fără precedent.

Mulţi manifestanţi îl ironizau prin sloganurilor lor, duminică, pe preşedinte cu ocazia împlinirii vârstei de 66 de ani.

Unii purtau un sicriu decorat cu un gândac, cum îi cataloghează Lukaşenko pe criticii săi.

Alţii strigau în cor, în faţa cordoanelor forţelor antirevoltă, ”Eliberaţi trecerea!”.

Presa şi grupuri pe Telegram ale Opoziţiei - mijloace de mobilizare cruciale ale Opoziţiei - au difuzat imagini de la manifestaţii la care participau mii de persoane în diverse oraşe din ţară, la Brest sau Grodno.

În cele două duminici dinainte, aproximativ 100.000 de oameni au defilat pe străzile Minskului, sfidând interdicţia de a manifesta şi o reprimare care vizează manifestanţi, lideri politici şi numeroase publicaţii.

Citește și vezi imagini impresionante de la protestele de amploare din Belarus, unde peste 100.000 de oameni au ieșit pe străzi

În replică, Lukașenko și-a pus vestă antiglonț și a luat un kalașnikov în mâini, după care a pus botniță presei interne și internaționale care voia să relateze de la proteste.

Citește și o analiză asupra evenimentelor din Belarus și a consecințelor, inclusiv asupra României, realizată de Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇