RO-Alert de urs lângă București UPDATE E, de fapt, un pui și jandarmii nu vor să-l prindă

RO-Alert de urs lângă București <span style="color:#990000;">UPDATE</span> E, de fapt, un pui și jandarmii nu vor să-l prindă

Un urs a fost văzut sâmbătă dimineaţă, în localitatea Ciolpani de lângă Bucureşti.

Aşa că autorităţile au emis o avertizare RO-Alert.

"În localitatea Ciolpani a fost semnalată prezența unui urs. Evitaţi zona, rămâneţi în locuinţe!", scrie în mesajul ISU București-Ilfov pentru populația din localitățile Ciolpani și Snagov, în zona pădurii Scroviștea.

Dacă cineva vede ursul ar trebui să păstreze distanţa, să nu se aventureze să îi facă poze sau să îi dea de mâncare.

image-9

Ursul e doar un pui, care nu a atacat pe nimeni

La faţa locului au fost trimise mai multe echipaje de intervenţie.

ADVERTISING

”Este vorba despre un pui de urs, luat în evidenta de pădurar, iar ca măsură suplimentară un echipaj  al Jandarmeriei Ilfov a rămas în zonă pentru a supraveghea. Au fost informate şi autorităţile locale”, anunţă Jandarmeria Română.

Puiul de urs nu a atacat gospodării sau persoane.

Şeful Inspectoratului de Jandarmi Ilfov, colonelul Dumitru Dumitriu, a dat detalii.

"Este vorba despre un pui de urs, pentru că inclusiv persoana care a sunat la 112 dimineaţă, la ora 08,15, a spus că era mai mare decât un câine. A fost observat dimineaţă la ora 08,15 pe DN1 în zona localităţii Ciolpani, traversând, cum mergem dinspre Ploieşti, din partea dreaptă în partea stângă, deci din Pădurea Comoara, în Pădurea Scroviştea, în zona pădurii, nu în localitate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

(...) Se ştie de situaţie, pădurarul din zonă ştie de situaţia ursuleţului, este luat într-o evidenţă. Nu a comis niciun atac până acum, e cuminte, e un pui de urs rătăcit în zona noastră", a declarat colonelul Dumitriu, pentru Agerpres.

Jandarmii doar îl caută, nu îl şi prind.

"Îl căutăm. Nu, asta nu hotărâm noi (capturarea - n.red.), au fost anunţate asociaţiile de vânători, Ocolul Silvic. Deocamdată, el trebuie să rămână în habitat. Continuăm căutările pentru a-l observa şi noi, să-l vedem, e pui de urs, e mai mare, cum e el, unde e zona pe care şi-a ales-o ca habitat şi aşa mai departe.

ADVERTISING

După, intră Ocolul Silvic, cu viceprimarul comunei pe raza căreia va fi descoperit habitatul ursului. Viceprimarul este preşedintele celulei de criză care se constituie cu această ocazie. Şi acolo, în celula de criză, se va stabili ce se va întâmpla. Din celula de criză mai fac parte poliţişti, jandarmi, pădurarul care se ocupă de zona respectivă şi, inclusiv, asociaţiile de vânători din zona respectivă", a explicat el.

Nu e primul urs lângă Capitală

Nu e prima oară când apare un urs atât de aproape de Bucureşti. În vara lui 2022, s-a mai dat o dată alertă, tot la Ciolpani, pentru un urs care se afla în pădurea Scroviștea.

Un exemplar a fost filmat în 2023 la nici 20 de kilometri de București, la marginea pădurii din Sinești, în județul Ialomița.

În ultimii ani, urșii au coborât în mai multe localități din zonele de deal și șes în căutarea mâncării.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇