Lupoaica din Poiana Brașov, între pușcă și salvare

Lupoaica din Poiana Brașov, între pușcă și salvare

Lupul surprins în weekend alergând în urma unui biciclist, pe drumul dintre Poiana Brașov şi oraş, ar putea fi împuşcat.

Este vorba, de fapt, despre o femelă, care alerga speriată pe şosea.

Luni a avut loc o şedinţă la care au participat reprezentanţi de la Direcţia Sanitar Veterinară, Garda Forestieră, Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Silvicultură şi Regia Pădurilor.

Aceşti specialişti au concluzionat că cel mai probabil animalul este contaminat cu rabie, ceea ce ar explica ciudatul său comportament. Lupoaica a fost filmată gonind ba pe drum, ba prin pădure, fără să se teamă de claxoane. Aşa că autorităţile vor acum să o omoare.

ADVERTISING

Pentru că lupul e animal protejat, se aşteaptă aprobare de la Ministerul Mediului, pentru recoltare. Adică împușcare.

Mai există însă o variantă pentru animal, despre care scrie primarul Braşovului, Allen Coliban.

Acesta a luat legătura cu oamenii care gestionează sanctuarul de urşi de lângă Zărneşti, unde se află şi lupi.

"Am luat legătura cu Asociația Milioane de Prieteni, care operează Sanctuarul de Urși din Zărnești. Ca în atâtea rânduri, s-au arătat disponibili să preia exemplarul de lup, să îl țină în carantină și apoi să aibă grijă de el câte zile va avea.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Am vorbit personal cu domnul ministru Mircea Fechet, pentru a mă asigura că soluția propusă de AMP a ajuns la urechile decidenților și pentru a o susține.

Așteptăm decizia ministerului și sper ca lupul să ajungă, în siguranță, la Zărnești. În siguranță pentru oameni și pentru lup, deopotrivă", a scris pe Facebook Allen Coliban.

Asociaţia a transmis ce este dispusă să facă pentru lupul devenit celebru: "Ne obligăm să îl ținem în spațiul de carantină atât cât este necesar, să îi facem analizele (testele de detectare a virusului rabic) pentru a afla dacă este bolnav și ar putea pune în pericol alte animale, să îl tratăm în caz de necesitate și să îl îngrijim până la finalul vieții lui.

ADVERTISING

Având în vedere că animalul face parte dintr-o specie protejată de lege, sperăm ca decizia pe care o veți lua să fie în beneficiul lui și veți accepta să fie preluat și îngrijit de echipa AMP și de doctorul colaborator al AMP care are o vastă experiență în îngrijirea animalelor sălbatice.”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇