Și lupii dau din coadă? De unde vine acest obicei

Și lupii dau din coadă? De unde vine acest obicei

Orice stăpân de câine știe că parte din ritualul cu care patrupedul îl întâmpină este datul din coadă. E un obicei nelipsit în rândul câinilor, dar care este originea acestuia? Oamenii de știință s-au întrebat dacă și lupii, strămoșii sălbatici ai câinilor și rudele lor cele mai apropiate, îl au.

Iar cercetările au arătat că da, și lupii au acest obicei.

„Mare parte din timp, pot fi observați cum dau din coadă în timpul așa-numitului comportament de întâmpinare”, a explicat Sarah Marshall-Pescini, cercetător la Institutul Konrad Lorenz de Etologie din cadrul Universității de Medicină Veterinară din Viena, Austria.

ADVERTISING

„Comportamentele de întâmpinare sunt, în esență, comportamente demonstrate în principal de indivizii subordonați către cei dominanți, în special în timpul reuniunilor după separare”, a mai spus omul de știință, conform Live Science.

Lupii nu rămân mereu în haita lor, iar uneori se pot separa în grupuri mai mici sau chiar rămân solitari.

Obiceiul de a da din coada și alte comportamente de întâmpinare apar atunci când animalele se reunesc, astfel că este similar cu ceea ce fac câinii cu oamenii și alți câini.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De asemenea, datul din coadă este una dintre numeroasele metode prin care lupii își comunică statutul în haita lor. Un lup își va ține coada în jos și o va mișca destul de rapid pentru a arăta subordonare.

Comportamentele dominante și subordonate sunt modalități de a arăta care lup are acces prioritar la resurse, așa cum e hrana.

„În cele din urmă, așa sunt evitate conflictele. Este un mod prin care este definit în mod clar rolul fiecăruia, iar astfel nu apar conflicte”, a adăugat autorul studiului.

ADVERTISING

Citește și Cercetătorii au demontat mitul potrivit căruia un an din viaţa unui câine e echivalent cu şapte ani la om

Dacă la lupi datul din coadă vine la pachet cu lingerea botului celui dominant, comportament învățat încă de când aceștia sunt pui, câinii, care își întâmpină stăpânii, au învățat că acest comportament nu este foarte apreciat.

Mai ales dacă sunt dresați vor evita acest comportament. Însă datul din coadă pare să le fi intrat ”în sânge”.

Vezi și Cățelul erou din Georgia: Nu se lasă până nu ajută copiii să treacă în siguranță strada (Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇