Renate Weber poate reveni oficial în funcția de Avocat al Poporului

Renate Weber poate reveni oficial în funcția de Avocat al Poporului

Motivarea CCR în legătură cu neconstituționalitatea revocării lui Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului a fost publicată marți în Monitorul Oficial.

Odată cu publicarea, actul produce efecte juridice și Renate Weber poate să se întoarcă, oficial, în funcția de Avocat al Poporului.

Fundamentând hotărârea de revocare pe o interpretare a normei legale care excedează conținutului său, „Parlamentul a acționat cu încălcarea dispozițiilor art.9 alin.(2) din Legea nr.35/1997 și, implicit, a prevederilor art.1 alin.(5) din Constituție, care consacră principiul legalității și al supremației Legii fundamentale.

ADVERTISING

Curtea reține că Parlamentul nu poate avea un drept discreționar cu privire la aplicarea sancțiunii revocării, el însuși trebuind să respecte exigențele legale și constituționale în exercitarea propriilor competențe”, potrivit motivării CCR în cazul Renatei Weber.

Astfel, Curtea observă caracterul „foarte vag al motivului de revocare”, care nu este precizat riguros, astfel încât să acopere numai abaterile grave săvârșite de Avocatul Poporului, faptul că legea nu prevede dreptul la apărare al Avocatului Poporului, în cadrul unei proceduri transparente, care să asigure o audiere publică a acestuia, și că nu există o procedură de contestare a hotărârii de revocare în fața Curții Constituționale de către însăși persoana revocată, toate aceste elemente constituind, separat și împreună, vicii de neconstituționalitate ale hotărârii Parlamentului supuse controlului instanței constituționale.

ADVERTISING

Amintim că anterior deciziei CCR Comisia de la Veneţia a cerut explicaţii preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului, Anca Dragu şi Lucovic Orban, în legătură cu revocarea Renatei Weber. Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a explicat ce urmează după scrisoarea Comisiei de la Veneția.

Vicepremierul Dan Barna a anunțat că Parlamentul va răspunde scrisorii Comisiei de la Veneţia, după decizia CCR în acest caz.

Citește și:

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇