CCR a decis în unanimitate că revocarea Avocatului Poporului a fost neconstituțională. Renate Weber trebuie repusă în funcție

CCR a decis în unanimitate că revocarea Avocatului Poporului a fost neconstituțională. Renate Weber trebuie repusă în funcție

Curtea Constituţională a admis, marți, sesizarea PSD în legătură cu hotărârea Parlamentului pentru revocarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului. Mai exact, Curtea a stabilit că revocarea a fost neconstituțională și a precizat clar că, de îndată ce decizia e publicată în Monitorul Oficial, Renate Weber ”își reia calitatea de Avocat al Poporului”.

”Curtea a constatat că, întrucât actul de revocare este neconstituțional, acesta încetează să mai producă efecte juridice. Prin urmare, în temeiul art.147 alin.(4) din Constituție, care consacră caracterul general obligatoriu și efectele pentru viitor ale deciziilor Curții Constituționale, Curtea menționează că, de la data publicării deciziei sale în Monitorul Oficial al României, doamna Renate Weber își reia calitatea de Avocat al Poporului, urmând a-și exercita mandatul constituțional pentru care a fost numită prin Hotărârea Parlamentului României nr.18/2019, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.524 din 26 iunie 2019.

Decizia a fost luată în unanimitate, mai precizează comunicatul CCR, unde magistrații dau și câteva motive pe care și-au bazat decizia, urmând ca ele să fie detaliate în motivare.

ADVERTISING

”Curtea a reținut că legea care reglementează revocarea, ca modalitate de încetare a unui mandat, trebuie să determine cu certitudine cazurile în care intervine această sancțiune, să stabilească procedura în cadrul căreia se analizează cererea de revocare și după a cărei parcurgere organul competent poate dispune revocarea și să prevadă dreptul la recurs în faţa unei instanțe independente şi imparţiale, deci posibilitatea persoanei revocate de a contesta măsura revocării, în condițiile art.21 din Constituție referitor la liberul acces la justiție.

Or, întemeindu-se pe dispoziții legale care nu asigură garanțiile de independență ale Avocatului Poporului în raport cu alte autorități publice, dispoziții cărora Parlamentul le-a atribuit o altă interpretare decât cea care rezultă din conținutul lor normativ, Hotărârea Parlamentului României nr.36/2021 pentru revocarea doamnei Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului încalcă dispoziţiile constituţionale cuprinse în art.1 alin.(3) și (5) care consacră principiul statului de drept și principiul legalităţii şi al supremaţiei Legii fundamentale, precum și dispozițiile art.9 alin.(2) din Legea nr.35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului”, se arată în comunicatul CCR.

ADVERTISING

Barna critică inconsecvenția Curții, Orban conducerea CCR

Președintele USR Dan Barna a comentat, la Antena3, decizia CCR, înainte de comunicatul oficial, confirmând, astfel, informațiile care inițial apăruseră ”pe surse”.

”Așteptăm motivarea pentru a vedea dacă e problemă de procedură sau de fond și în funcție de asta vom vedea pașii următori, firești, necesari și legali de făcut”, a spus Barna, la televiziunea citată.

Liderul USR PLUS a comentat însă că remarcă ”o inconsecvență” a Curții, pe motiv că acum câțiva ani a admis revocarea de către PSD a lui Gheorghe Iancu din funcția de Avocat al Poporului.

Anterior, președintele PNL Ludovic Orban, întrebat ce va face dacă CCR va decide în favoarea Renatei Weber, spusese că ”va trebui să ținem cont de decizia Curții Constituționale, chiar dacă e o Curte Constituțională condusă de Dorneanu care a dat atâtea decizii care nu au treabă cu Constituția”.

Renate Weber, prima reacție: A fost un mare abuz

Renate Weber a avut și ea o primă reacție, spunând că magistrații CCR confirmă ce a spus ea, și anume că decizia de revocare a fost un abuz.

„Mă bucură că această decizie a fost luată cu unanimitate pentru că asta întărește ceea ce am spus și eu în permanență, că nu a existat niciun motiv pentru revocare și că tot ce s-a întâmplat în Parlament a fost un mare abuz. Evident trebuie să văd și eu minuta”, a spus ea la Aleph News, precizând că este „foarte curioasă” să vadă și motivarea CCR.

ADVERTISING

„Eu continui să spun că nu a fost vorba doar de revocarea mea, a fost vorba de un atac fără precedent la instituția Avocatul Poporului și cred că acest lucru este inadmisibil și nu trebuie să se mai repete niciodată”, a mai spus Weber.

Întrebată dacă va renunța la sesizarea depusă la Curtea de Apel București, împotriva Parlamentului, Renate Weber a spus că mai întâi vrea să vadă minuta CCR și apoi va evalua ce are de făcut în continuare.

Citește și prima reacție a PSD: Unanimitate, looserilor!

Revocarea lui Renate Weber și sesizarea PSD

Renate Weber a fost revocată, miercurea trecută, din funcția de Avocat al Poporului, după ce plenul Parlamentului a aprobat sesizarea formulată de PNL, USR PLUS și UDMR.

Renate Weber a spus, după revocare, că a intrat în coliziune cu guvernul condus anul trecut de Ludovic Orban, când acesta a dat o OUG prin care se permitea accesul la fonduri publice spitalelor private: „Acum se încearcă același lucru”.

PSD a anunțat imediat că sesizează CCR, considrând revocarea neconstituțională. În sesizare, social democrații spun că au fost încălcate prevederile referitoare la principiul legalităţii şi durata de 5 ani a mandatului aAvocatului Poporului.

Potrivit documentului, hotărârea Parlamentului a încălcat prevederile art. 1 alin. (5) referitoare la principiul legalităţii şi art. 58 alin. (1) din Constituţie privind durata de 5 ani a mandatului Avocatului Poporului.

"În mod contrar garanţiilor de independenţă ale Avocatului Poporului subliniate de jurisprudenţa Curţii Constituţionale şi prevăzute de standardele europene, Parlamentul a adoptat hotărârea de revocare a Avocatului Poporului cu încălcarea Constituţiei, a standardelor de independenţă ale instituţiei, dar şi chiar a prevederilor art. 9 alin. (2) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, republicată, astfel cum au fost explicitate în jurisprudenţa Curţii Constituţionale, utilizând revocarea ca un mecanism de control discreţionar, politic, iar nu ca un control de legalitate în privinţa Avocatului Poporului", se arată în sesizare.

Semnatarii sesizării au precizat că nu contestă dreptul Parlamentului de a evalua activitatea Avocatului Poporului, ci "tocmai constituţionalitatea acestei evaluări, în sensul că evaluarea realizată nu a fost una obiectivă, nu a respectat cadrul constituţional şi legal şi nu a fost bazată pe o demonstraţie a unor încălcări cumulative a Constituţiei şi a legilor".

Comisia de la Veneția a cerut explicații

Comisia de la Veneţia a cerut explicaţii preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului, Anca Dragu şi Lucovic Orban, în legătură cu revocarea. Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a explicat ce urmează după scrisoarea Comisiei de la Veneția.

Vicepremierul Dan Barna a anunțat, luni, că Parlamentul va răspunde scrisorii Comisiei de la Veneţia, după decizia CCR în acest caz.

Citește mai multe despre revocarea Avocatului Poporului:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇