Parlamentul a votat hotărârea de revocare a Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului. Ce urmează?

Parlamentul a votat hotărârea de revocare a Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului. Ce urmează?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Senatorii și deputații reuniți miercuri după amiază într-un nou plen comun au votat hotărârea de revocare din funcţia de Avocat al Poporului a lui Renate Weber, după ce marți același plen reunit a votat respingerea rapoartelor de activitate pentru anii 2018-2020.

Au votat electronic sau prin intermediul tabletelor 280 de senatori și deputați, dintre care 247 au fost ”pentru” și 32 ”contra”.

La finalul ședinței, Ludovic Orban le-a declarat jurnaliștilor că hotărârea de azi a Parlamentului poate fi atacată la CCR, dar ea ”își produce imediat efectele”.

În timp ce Orban susţinea declaraţii de presă pe holurile Parlamentului, în fundal s-a putut auzi vocea Dianei Şoşoacă, strigându-i preşedintelui Camerei Deputaţilor „Ruşine să vă fie”.

Liderul PNL a mai spus că nu s-a luat o decizie în coaliția de guvernare cu privire la succesorul Renatei Weber.

Cu siguranţă, săptămâna viitoare va începe procedura de numire a noului Avocat al Poporului, o procedură care e prevăzută în Constituţie, în lege, în Regulamentele comune. Vom derula această procedură astfel încât, până la finalul sesiunii parlamentare, să avem o şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului pentru numirea unui nou Avocat al Poporului”, a afirmat Ludovic Orban. 

ADVERTISING

PSD acuză ”practici cu iz stalinist” şi atacă la CCR

Ședința comună a început în jurul orei 14:30 și a fost condusă de Ludovic Orban, secondat de Robert Cazanciuc, vicepreședinte al Senatului.

Raportul comisiilor juridice a fost prezentat de senatorul PNL Iulia Scântei, președintele comisiei de la Senat, raport în care s-a constatat că sunt îndeplinite condițiile de revocare, propunându-se totodată un proiect de hotărâre privind revocarea Renatei Weber.

Ludovic Orban a propus ca dezbaterile generale să dureze maximum 20 de minute și fiecare intervenție să dureze cel mult 3 minute. Propunerea a trecut cu 247 de voturi și 95 contra.

Din partea PSD a vorbit mai întâi Robert Cazanciuc, care a susținut că argumentele invocate împotriva Renatei Weber sunt halucinante și chiar neconstituționale. Ulterior, Titus Corlățean a declarat că cei de la guvernare au reușit să reînvie zilele acestea ”practici cu iz stalinist”, dorind să facă ”slugi din instituțiile statului”, ceea ce îi va costa politic pe cei care sunt azi la guvernare.

Din partea grupului PNL a luat cuvântul deputatul Ioan Cupșa, care a explicat că Avocatul Poporului ”nu și-a îndeplinit mai multe dintre obligațiile legale” și a încălcat Constituția, pentru că nu a acționat ”în limitele legii”. Acesta a prezentat și actul administrativ prin care Renate Weber a activat mecanismul de prevenire a torturii în spitale, la începutul pandemiei, încălcând ”cu bună știință” protocolul internațional ratificat prin lege de Parlamentul României.

ADVERTISING

Deputatul Andrei Lupu (USR) a trecut în revistă ”câteva aspecte morale”, afirmând că Renate Weber și-a exercitat funcția în interes propriu și că i-a servit pe cei care au numit-o (PSD), în timp ce Claudiu Târziu (senator AUR) a susținut că are loc o ”execuție cu public” a Avocatului Poporului și că asistăm la ”subjugarea instituției de către factorul politic”.

Din partea UDMR și a minorităților naționale nu a dorit nimeni să ia cuvântul.

După dezbaterile generale s-a trecut la dezbaterea pe articole, moment în care Alfred Simonis (PSD) a anuntat că partidul său va ataca la CCR hotărârea care urmează să fie votată.

Votul în comisii s-a dat tot azi

Plenul reunit era programat pentru ora 13, însă discuțiile în comisiile juridice au durat mai mult decât era prevăzut, ele fiind marcate de atacuri din partea PSD și AUR, care și-au arătat susținerea față de Renate Weber și i-au acuzat pe cei de la PNL și USR de ”dictatură” și ”fascism”.

La finalul unor discuții aprige, raportul de revocare a Renatei Weber a fost votat cu 7 voturi pentru din partea senatorilor și 13 din partea deputaților, reprezentanții PSD-AUR refuzând să voteze.

ADVERTISING

Renate Weber a susținut că respingerea Rapoartelor de activitate pentru anii 2018-2020 încalcă dispozițiile constituționale, poziția sa fiind împărtășită de parlamentarii PSD și AUR.

Din acest motiv, deputatul PSD Gabriel Zetea a anunţat că social-democraţii vor sesiza Curtea Constituţională.

Comisiile Juridice ale celor două camere s-au reunit pentru a dezbate solicitarea de revocare formulată de grupurile PNL, USR PLUS şi UDMR și ”pentru a pregăti până la ora de începere a plenului raportul şi proiectul de hotărâre de revocare", a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.

Orban a spus în fața jurnaliștilor aflați la Parlament că îi reproşează lui Renate Weber încălcarea Constituţiei şi a legilor ţării.

O lege interpretabilă

Cadrul legal în vigoare prevede următoarele:

Articolul 9
(1) Mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcție, incompatibilitate cu alte funcții publice sau private, imposibilitate de a-și îndeplini atribuțiile mai mult de 90 de zile, constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces.

(2) Revocarea din funcție a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituției și a legilor, se face de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună, cu votul majorității deputaților și senatorilor prezenți, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului.

Însă aceeași lege spune că:

Articolul 8
(4) Mandatul Avocatului Poporului durează până la depunerea jurământului de către noul Avocat al Poporului.

Articolul 10
(3) Adjuncții Avocatului Poporului îndeplinesc, în ordinea stabilită de Avocatul Poporului, atribuțiile acestuia în caz de imposibilitate temporară a exercitării funcției.

Se ajunge la CCR?

Deputatul USR-PLUS Andrei Lupu, membru al Comisiei Juridice și unul dintre cei care cunosc foarte bine această speță, ne-a declarat în urmă cu trei săptămâni că, dacă Parlamentul decide revocarea, ”va fi vorba doar despre o numire interimară și abia ulterior (sper eu cât mai rapid) despre o nouă procedură de desemnare a unui nou Avocat al Poporului pentru un mandat întreg”.

”Nu există în acest moment o decizie legată de interimar, dacă va fi unul dintre adjuncți. Legea nu este foarte detaliată în ceea ce privește revocarea și avem între adjuncți niște profesioniști. Vom vedea care va fi soluția”, a mai explicat acesta.

În ceea ce privește contestarea deciziilor Parlamentului, Andrei Lupu a declarat că, ”strict constituțional, doamna Weber ar putea cel mult să conteste în justiție și să invoce o excepție de neconstituționalitate”

”Dar PSD, la cererea dumneaei, poate să atace hotărârea la CCR. Nu m-ar mira să existe o astfel de obiecție (mai corect spus) în fața CCR. Potrivit Legii 47/1992 de funcționare a CCR, hotărârile Parlamentului pot fi contestate, deci există și această perspectivă (care, din punctul meu de vedere, arată, iată, o colaborare foarte extinsă și  dovedește lipsa imparțialității Avocatului Poporului)”, a mai menționatatunci deputatul USR-PLUS.

Reamintim că ”Avocatul Poporului este o instituție cu puteri imense”, nu doar în România, după cum a subliniat într-un interviu acordat SpotMedia.ro fostul parlamentar și președinte al CCR Augustin Zegrean.

La finalul lunii mai, comisiile juridice reunite ale Parlamentului au votat respingerea rapoartelor de activitate pe anii 2018- 2020, prezentate și susținute chiar de către Renate Weber.

Management defectuos, nerespectarea unor atribuții și obligații prevăzute în lege sau rapoarte MCV, partizanat politic, urmărirea unui interes personal și, în special, punerea în pericol a sănătății publice prin declanșarea Mecanismului împotriva Torturii în cazul persoanelor internate din cauza Covid19 au fost doar câteva dintre acuzațiile care i s-au adus Renatei Weber.

În timpul dezbaterii de la comisiile juridice, Renate Weber a spus că, potrivit cadrului legal în vigoare, nimeni nu îi poate impune Avocatului Poporului ce să facă sau să nu facă. Și, totuși, niște direcții clare și niște limite există, iar parlamentarii PNL și USR-PLUS susțin, de mai bine de un an, că ea le-ar fi încălcat în repetate rânduri.

Una dintre cele mai șocante decizii a fost luată de Renate Weber în iunie 2020 când, în plină pandemie, a notificat spitalele din linia întâi că sunt monitorizate „prin mandatul de mecanism național de prevenție a torturii” și le-a cerut să trimită documente privind numărul de pacienți, datele fiecăruia dintre ei și modul în care au fost tratați. Decizia ei a stârnit atunci un val de reacții negative, dar și comentarii acide.

Află mai multe despre argumentele PNL și USR în favoarea revocării Renatei Weber.

Citește mai multe despre scandalul revocării Avocatului Poporului:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇