Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au respins, marţi, raportul privind activitatea Avocatului Poporului pe 2019 și 2020, instituţie condusă de Renate Weber.
Preşedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, Mihai Badea, a fost cel care a propus respingerea acestui raport.
Şedinţa celor două comisii a avut loc în absenţa parlamentarilor PSD şi AUR, care s-au retras.
"Având în vedere faptul că această şedinţă a comisiilor comune a fost una care s-a întâmplat peste noapte, fără a avea timpul necesar pentru a analiza aceste rapoarte atât de complexe şi detaliate şi a ne face o imagine corectă asupra activităţii instituţiilor vizate a fi audiate astăzi, grupurile reunite ale PSD se retrag de la dezbateri şi de la acest simulacru de şedinţă comună, pentru că noi ştim care va fi rezultatul.
Vreţi să schimbaţi Avocatul Poporului pentru că a avut dreptate de foarte multe ori, dreptate dată de Curtea Constituţională", a transmis social-democratul Nicuşor Halici la începutul reuniunii.
De aemenea, parlamentarii AUR s-au retras și ei de la audieri, catalogând situația ca fiind „rușinoasă”.
Legea prevede că revocarea din funcție a Avocatului Poporului se face de Camera Deputaților și Senat, în ședință comună, cu votul majorității celor prezenți.
Dar totul trebuie să aibă la bază un raport al comisiilor juridice din cele două Camere ale Parlamentului care să constate că Avocatul Poporului a încălcat Constituția sau legile.
Un plen reunit a fost deja convocat pentru miercuri, însă nu se ştie dacă revocarea Renatei Weber va fi pe ordinea de zi.
Numele propuse pentru înlocuirea lui Renate Weber sunt Flavius Baias (PNL) și Gyula Fabian (UDMR).
Mandatul Renatei Weber în funcția de Avocat al Poporului se finalizează teoretic în 2024, deoarece a primit pe în iunie 2019 un vot în Parlament pentru un mandat de cinci ani.