Renate Weber, despre înlocuirea sa ca Avocat al Poporului: Am fost hărțuită. Funcția nu are atâta putere cât ar putea crede cineva

Renate Weber, despre înlocuirea sa ca Avocat al Poporului: Am fost hărțuită. Funcția nu are atâta putere cât ar putea crede cineva

Avocatul Poporului, Reante Weber, spune că nu își poate explica ceea ce s-a întâmplat în Comisiile reunite din Parlament la citirea raportului de activitate și spune că nu înțelege miza schimbării sale, pentru că funcția nu are ”atâta putere cât ar putea cineva să creadă”.

„Funcția asta nu are atâta putere cât ar putea să creadă cineva. Mă uitam astăzi că le explicam... vă dați seama că este o glumă să dai 3-4 minute unui Avocat al Poporului să își prezinte un raport de un an de zile, munca unui întreg colectiv, că nu e doar munca mea...

Dar când le explicam, la un moment dat, celor din comisie, le vedeam ochii, că era toată lumea cu mască, dar din ochi mă urmăreau. Era evident că nu aveau nici cea mai mică idee ce înseamnă această funcție, ce înseamnă să fii un Avocat al Poporului. Funcția este o funcție de mediere între un om care consideră că drepturile și libertățile lui au fost încălcate și o autoritate administrativă”, a spus Weber, la Aleph News,.

Aceasta a spus că și-a asumat riscul de a nu fi o persoană plăcută.

„Mi-am asumat și niște riscuri, de exemplu să fiu o persoană neplăcută multora, nu doar a oamenilor politici, ci și a oamenilor simpli, care nu au înțeles și s-au lăsat păcăliți de o retorică din păcate pornită de la politic, apoi preluată de presă. Nu eu i-am numit pe medici într-un anumit fel. Eu am foarte mulți medici care mă susțin și cu care am colaborat foarte bine”, a mai spus Weber.

Avocatul Poporului a acuzat că au fost momente, în timpul pandemiei, când a fost hărțuită.

„Am fost hărțuită la propriu. Se strigă după mine pe stradă, în magazine. Toată retorica pe care ați auzit-o spusă de diferiți politicieni a fost preluată, s-a viralizat”, a mai spus Renate Weber.

Renate Weber afirmă că ea nu va putea avea niciodată pensie specială

Despre acuzațiile privind pensia specială, ea a susținut că nu va putea primi niciodată așa ceva.

„În ce mă privește pe mine, Renate Weber, cu nume și prenume, nu pot să am vreodată pensie specială, pentru că eu nu am contribuit niciodată în România la sistemul public de pensie. Eu sunt liberal, am fost avocat și am plătit numai la casa de pensii a avocaților”, a mai spus Avocatul Poporului.

„Chiar dacă ar fi vorba de așa ceva, gândiți-vă că Avocatul Poporului e garantul drepturilor și libertăților. Ori de câte ori apăr drepturile și libertățile, în principiu, le apar și pe ale mele, și pe ale dumneavoastră, și pe ale domnului deputat”, a mai spus Weber,

Kelemen Hunor, despre schimbarea Avocatului Poporului: Nu este nimic extravagant

Comisiile juridice reunite au respins, marți, rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pentru anii 2019 și 2020. Acesta este primul pas spre demiterea lui Renate Weber, urmând ca plenul reunit să voteze raportul comisiilor.

Despre acest subiect, vicepremierul Kelemen Hunor a spus marți seară, la TVR, că nu este ”nimic extravagant”.

„Este o procedură legală, constituțională care a mai fost pusă în practică. Dacă o evaluare ajunge la această concluzie, se întâmplă, se va mai întâmpla în România, nu este nimic extravagant.

Probabil vom ajunge și noi în stadiul în care aceste instituții vor avea niște conduceri care să nu fie schimbate (...) Legiuitorul lasă posibilitatea de a revoca”, a explicat vicepremierul Hunor.

Liderul UDMR a mai spus că evaluarea Asvocatului Poporului se face în funcție de modul în care Renate Weber a acționat în raport cu pandemia, starea de urgență și starea de necesitate.

„Nu vorbim despre persoană, ci despre instituție, proceduri”, a precizat Kelem Hunor.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇