Senatorii şi deputaţii au respins, marţi, în şedinţă comună, rapoartele de activitate pe ultimii trei ani ale Avocatului Poporului.
Au fost respinse rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pe anii 2018 – cu 245 de voturi „pentru” şi unul contra, 2019 – 187 de voturi „pentru” şi 23 de voturi contra şi 2020 – cu 242 voturi „pentru” şi 35 împotrivă, potrivit Agerpres.
Președintele PNL Ludovic Orban a anunțat că liberalii vor cere acum demiterea lui Renate Weber.
„Ca urmare a rezultatului acestui vot, noi vom solicita revocarea Avocatului Poporului. (...) Mâine dimineață vom convoca BPR pentru a stabili o reuniune de plen. Dacă sunt îndeplinite condițiile procedurale, vom dezbate și cererea de revocare”, spune Ludovic Orban, potrivit Mediafax.
Renate Weber acuză încălcarea Constituției, PSD sesizează CCR
Într-un comunicat remis anterior votului de instituția Avocatului Poporului, Renate Weber susține că respingerea Rapoartelor de activitate pentru anii 2018-2020 încalcă dispozițiile constituționale.
”Ca o garanție a independenței, nici Constituția, nici legea organică de organizare nu au prevăzut posibilitatea aprobării/respingerii raportului anual prin vot”, se arată în document.
Asta au susținut și parlamentraii PSD și AUR. Din acest motiv, deputatul PSD Gabriel Zetea a anunţat că social-democraţii vor sesiza Curtea Constituţională.
Referitor la motivele invocate de Renate Weber, că respingerea rapoartelor ar încălca Constituția, Orban spune că este „un subterfugiu procedural”.
„Noi am votat un raport care evidențiază încălcări ale Constituției, ale legilor, care au fost săvârșite de Avocatul Poporului. Va fi o fundamentare votul de azi pentru revocarea Avocatului Poporului”, a conchis Orban.
Liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache, a admis că „este adevărat că uneori rapoartele au fost doar prezentate în plen”.
„Dar, de data aceasta, în dezbaterile din comisiile de specialitate s-au constatat încălcări grave ale Constituției și ale legii. Comisiile de specialitate prezentat plenului rapoarte în care au evidențiale aceste încălcări.
Comisiile au obligația de a face recomandări plenului în exercitare funcțiilor sale, între care cea de control. În urma dezbaterilor, dacă apar astfel de situații grave, este obligația plenului să-și exprime voința suverană asupra situației constatate, iar prin votul de azi ați constatat că Avocatul Poporului a încălcat grav Constituția și legile țării”, a spus Andronache, potrivit Mediafax.
Ce prevede legea și cine ar putea să-i ia locul lui Renate Weber
Legea prevede că revocarea din funcție a Avocatului Poporului se face de Camera Deputaților și Senat, în ședință comună, cu votul majorității celor prezenți.
Dar totul trebuie să aibă la bază un raport al comisiilor juridice din cele două Camere ale Parlamentului care să constate că Avocatul Poporului a încălcat Constituția sau legile. Acest raport a fost întocmit la sfârșitul lunii mai.
Mandatul Renatei Weber în funcția de Avocat al Poporului se finalizează teoretic în 2024, deoarece a primit în iunie 2019 un vot în Parlament pentru un mandat de cinci ani.
Numele propuse pentru înlocuirea lui Renate Weber sunt Flavius Baias (PNL) și Gyula Fabian (UDMR).
Citește mai multe despre scandalul revocării Avocatului Poporului: