Reacțiile nu au întârziat să apară după ce Curtea Constituțională a decis marți în unanimitate că revocarea Avocatului Poporului a fost neconstituțională, magistrații precizând că Renate Weber trebuie repusă în funcție.
Renate Weber se bucură de această hotărâre, la fel și Marcel Ciolacu, liderul PSD.
Weber a declarat că judecătorii au întărit, practic, ceea ce ea a spus, că nu a existat motiv de revocare și tot ce s-a întâmplat în Parlament a fost „un mare abuz”.
„Mă bucură că această decizie a fost luată cu unanimitate pentru că asta întărește ceea ce am spus și eu în permanență, că nu a existat niciun motiv pentru revocare și că tot ce s-a întâmplat în parlament a fost un mare abuz. Evident trebuie să văd și eu minuta”, a spus, la Aleph News, Renate Weber.
Aceasta a mai afirmat că așteaptă comunicatul CCR și după ce va vedea minuta care va fi cuprinsă în comunicat va ști care sunt pașii care urmează: „dacă se va dispune reinstalarea mea în funcție, constatându-se neconstituționalitatea”.
Ea s-a arătat „foarte curioasă” să vadă motivarea CCR.
„Eu continui să spun că nu a fost vorba doar de revocarea mea, a fost vorba de un atac fără precedent la instituția Avocatul Poporului și cred că acest lucru este inadmisibil și nu trebuie să se mai repete niciodată”, a subliniat Weber.
Întrebată dacă va renunța la sesizarea depusă la Curtea de Apel București, împotriva Parlamentului, Renate Weber a răspuns că mai întâi vrea să vadă minuta CCR și apoi va evalua ce are de făcut în continuare.
Ciolacu jubilează
La rândul său, Marcel Ciolacu afirmă că decizia CCR a confirmat că PNL și USR au pus la cale un abuz îngrozitor și au atacat însăși esența statului de drept: „Unanimitate, looserilor”.
„Unanimitate, looserilor!!! CCR a confirmat azi, în unanimitate, că PNL și USR au pus la cale un abuz îngrozitor și au atacat însăși esența statului de drept! La sesizarea PSD, Avocatul Poporului a fost repus în drepturi, spre disperarea lui Cîțu, Orban, Barna și a restului găștii anti-corupților de carton.
Salut decizia Curții care consolidează astfel poziția acestei instituții în apărarea drepturilor și libertăților cetățenești față de abuzurile puterii”, reacționează Marcel Ciolacu.
El spune că Orban și Barna „deja continua delirul și vor o nouă procedură de revocare a doamnei Renate Weber”.
„Chiar nu mai au niciun pic de rațiune! Nu-și dau seama că orgoliul lor prostesc va pune România în cea mai proastă poziție în fața întregii Europe! Îi somez să renunțe la aceste manevre sinucigașe, care fac un rău enorm țării! P.S. Mă bucur că Avocatul Poporului este în măsură să-și reia exercitarea deplină a atribuțiilor sale. La câte abuzuri pregătește această guvernare, Renate Weber va avea mult de lucru în continuare… sper că va începe cu OUG privind tăierea alocațiilor și cu OUG privind privatizarea sănătății”, conchide social-democratul.
Revocarea lui Renate Weber și sesizarea PSD
Renate Weber a fost revocată, miercurea trecută, din funcția de Avocat al Poporului, după ce plenul Parlamentului a aprobat sesizarea formulată de PNL, USR PLUS și UDMR.
Renate Weber a spus, după revocare, că a intrat în coliziune cu guvernul condus anul trecut de Ludovic Orban, când acesta a dat o OUG prin care se permitea accesul la fonduri publice spitalelor private: „Acum se încearcă același lucru”.
PSD a anunțat imediat că sesizează CCR, considerând revocarea neconstituțională. În sesizare, social democrații spun că au fost încălcate prevederile referitoare la principiul legalităţii şi durata de 5 ani a mandatului aAvocatului Poporului.
Comisia de la Veneția a cerut explicații
Comisia de la Veneţia a cerut explicaţii preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului, Anca Dragu şi Lucovic Orban, în legătură cu revocarea. Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a explicat ce urmează după scrisoarea Comisiei de la Veneția.
Vicepremierul Dan Barna a anunțat, luni, că Parlamentul va răspunde scrisorii Comisiei de la Veneţia, după decizia CCR în acest caz.