Comisia de la Veneția cere explicații Parlamentului României despre demiterea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului (Document)

Comisia de la Veneția cere explicații Parlamentului României despre demiterea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului (Document)

Comisia de la Veneția cere președinților celor două camere ale Parlamentului explicații despre revocarea din funcția de Avocat al Poporului a Renatei Weber.

Amintim că săptămâna trecută Parlamentul a votat revocarea Avocatului Poporului, după ce anterior i-a respins rapoartele de activitate. PSD a anunțat de atunci că sesizează atât Curtea Constituțională, cât și instituțiile europene, inclusiv Comisia de la Veneția.

Acum, într-o scrisoare semnată de președintele Comisiei, Gianni Buquicchio, și adresată lui Ludovic Orban și Ancăi Dragu, obținută de SpotMedia.ro, se cer lămuriri pe acest subiect.

”Comisia de la Veneția a fost informată cu privire la intenția Parlamentului de a o demite pe doamna Weber, Avocatul Poporului din România. (...) Deși este o bună practică prezentarea și discutarea raportului de activitate a Avocatului Poporului în fața Parlamentului, prevăzută și în Principiile pentru protecția și promovarea instituției mediatorului („Principiile de la Veneția”), aprobat de Comitetul Miniștrilor din Consiliul Europei, condițiile legitime pentru încetarea timpurie a mandatului Ombudsmanului sunt, de asemenea, clar stipulate, după cum urmează:

ADVERTISING

Ombudsmanul poate fi revocat din funcție numai în conformitate cu o listă exhaustivă de condiții clare și rezonabile definite de lege. Aceste condiții se referă doar la criteriile esențiale de 'incapacitate' sau 'incapacitate de a îndeplini atribuțiile postului', 'conduită necorespunzătoare' sau 'culpă', care trebuie interpretate punctual. Majoritatea parlamentară necesară pentru revocaea Ombudsmanului - de către Parlamentul însuși sau de către o instanță la cererea Parlamentului - trebuie să fie cel puțin egală și, de preferință, mai mare decât cea stabilită pentru alegerea sa. Procedura de revocare este publică, transparentă și prevăzută de lege", se arată în documentul obținut de SpotMedia.ro.

Astfel, Buquicchio le cere liderilor Parlamentului să explice în ce bază legală s-a desfășurat procedura.

”Pentru a avea o mai bună înțelegere a situației, aș fi recunoscător dacă ne-ați putea oferi bazele legale și elementele unei decizii atât de importante cum e cea a revocării unui Ombudsman din funcție în timpul mandatului său”, scrie președintele Comisiei de la Veneția.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Fabian Gyula, aviz pozitiv pentru a fi Avocat al Poporului

Între timp, la București se desfășară procedurile de înlocuire a Renatei Weber.

Scrisoarea Comisiei a apărut în spațiul public chiar în timp ce comisiile juridice din Senat și Cameră îl audiau pe Fabian Gyula, propus de UDMR pentru funcția de Avocat al Poporului. Audierea s-a încheiat cu un raport favorabil.

Întrebat la ieșire de jurnaliști cum vede demersul Comisiei de la Veneția, Gyula a spus că această instutuție are rol consultativ.

”Nu am văzut scrisoarea. Eu în calitate de profesor care se ocupă de problematica Consiliului Europei atâta știu, că printre organele Consiliului Europei se află și Comisia de la Veneția, relativ nouă, și că are rol consultativ.

ADVERTISING

Din moment ce scrie clar cine poate revoca Avocatul Poporului… La criterii (de revocare - n.red.) aș lăsa la aprecierea Comisiei de la Veneția, sunt mai specialiști pe aceste principii”, a spus Gyula.

Context

Revocarea Renatei Weber a fost avansată de liderul PNL, Ludovic Orban, încă de când acesta era premier și Avocatul Poporului a sesizat CCR pe măsurile din pandemie, creându-se un vid legislativ ce a creat haos.

Însă la acel moment PSD încă deținea majoritatea, așa că subiectul a fost repus în discuție după alegerile parlamentare, când polii de putere în Legislativ s-au schimbat.

Liberalii au motivat acum revocarea Avocatului Poporului prin faptul că ”nu și-a îndeplinit mai multe dintre obligațiile legale” și a încălcat Constituția, pentru că nu a acționat ”în limitele legii”. A fost menționat mecanismul de prevenire a torturii în spitale, activat de Weber la începutul pandemiei, considerându-se că astfel a fost încălcat ”cu bună știință” protocolul internațional ratificat prin lege de Parlamentul României.

PSD și AUR au acuzat ”practici cu iz stalinist”, considerând că argumentele invocate împotriva Renatei Weber sunt ”halucinante și neconstituționale”. Coaliția a fost acuzată de social-democrați că vrea să facă ”slugi din instituțiile statului”, astfel că aceștia au sesizat Curtea Constituțională, Comisia Europeană și Comisia de la Veneția.

Citește pe acest subiect și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇