Președintele Comisiei de la Veneția este ”un bun prieten al României”, iar scrisoarea adresată conducerii Parlamentului după revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului a fost trimisă la sesizarea cuiva, iar el vrea să dea un răspuns informat, explică Augustin Zegrean, fost parlamentar și președinte al Curții Constituționale.
Explicațiile vin în contextul în care miercuri s-a scurs în presă informația că președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, le-a trimis o scrisoare celor doi capi al Parlamentului, Ludovic Orban și Anca Dragu, în care a cerut câteva explicații cu privire la baza legală a deciziei de revocare a Avocatului Poporului. Conform facsimilului, scrisoarea a fost transmisă și Renatei Weber.
Reamintim că Renate Weber a fost revocată pe 16 iunie în plenul reunit al Parlamentului, cu un număr mai mare de voturi (247) decât cel cu care fusese numită în anul 2019 (208 voturi).
Scrisoarea a fost trimisă redacțiilor chiar în ziua în care candidatul PNL-UDMR la funcția de Avocat al Poporului, singurul înscris în competiție, a fost audiat și avizat pozitiv în comisiile de specialitate din Parlament, și totodată cu puțin timp înainte ca sesizarea adresată de PSD Curții Constituționale să fie dezbătută (marți, 29 iunie).
”Domnul Gianni Buquicchio este o persoană foarte rezonabilă, un bun prieten al României, al Curții Constituționale a României câtă vreme eu am fost acolo și am avut foarte multe colaborări cu el și cu Comisia de la Veneția. Este atipic ce a făcut el acum. Asta înseamnă că a primit o sesizare din partea cuiva, ori a doamnei Avocat al Poporului, ori a PSD. Cineva l-a sesizat și el vrea să dea un răspuns informat. Asta e tot. El nu dă dispoziții”, a declarat Augustin Zegrean pentru SpotMedia.ro.
”Vor da o recomandare sau se vor mira un pic”
”Dl Gianni Buquicchio trebuie să răspundă la solicitare și vrea să știe care este motivul pentru care s-a luat această decizie. Nu o să conteste decizia, nu o să spună niciodată că e bună sau nu e bună, dar în funcție de ce răspuns vor primi vor da o recomandare sau se vor mira un pic. E foarte diplomatic ce se întâmplă acolo”, ne-a mai explicat Augustin Zegrean.
Pe de altă parte, ”Comisia de la Veneția dă recomandări, eventual, dar recomandările se dau numai de către plen, iar ei au 4 ședințe pe an”, a adăugat acesta.
Conform site-ului Comisiei de la Veneția, următorul plen este programat la începutul lunii iulie.
Însă, ”există și un Birou Permanent acolo, la Comisia de la Veneția, care în cazuri urgente poate și el să dea un răspuns celui care a făcut această sesizare (și probabil că îl va da) și obține după aceea votul plenului, dacă e nevoie”, a mai punctat Augustin Zegrean.
Întrebat dacă ar fi posibil să avem reacție a reprezentanților Comisiei de la Veneția înainte de ședința CCR de marți, Augustin Zegrean ne-a spus că ar fi ”complicat, pentru că nu mai are când să dea Parlamentul un răspuns”.
”E deja miercuri. Cine de la Parlament să îi răspundă? Nu cred că până marți, 29 iunie, va fi trimis un răspuns, dar probabil că dl președinte al Comisiei de la Veneția va trimite o scrisoare și Curții Constituționale a României. Nu a trimis niciodată până acum, dar e posibil să facă și asta, dacă e pornit să rezolve lucrurile”, ne-a mai declarat fostul președinte al CCR.
Nu este o premieră
Pe de altă parte, Augustin Zegrean a precizat că solicitarea lui Gianni Buquicchio nu este o premieră, nici măcar națională.
”Și când s-a pus problema eliminării unor judecători de la CCR, în 2012, a intervenit și a cerut explicații. Și cu alte țări face la fel, nu e ceva nou. Lucruri de genul acesta se întâmplă”, a mai precizat acesta.
Într-adevăr, la o primă căutare pe Internet pot fi regăsite astfel de scrisori adresate și altor state, de exemplu Republicii Moldova, dar și alte schimburi de mesaje cu autoritățile de la București, de exemplu cu Titus Corlățean sau cu Tudorel Toader și Florin Iordache după modificarea controversată a Legilor Justiției în Parlament.
”Nimeni nu e bătut în cuie”
Augustin Zegrean nu a dorit să se pronunțe direct în legătură cu cazul Renatei Weber, dar a subliniat că în Constituție ”se spune că mandatul Avocatului Poporului este de 5 ani și Constituția aici se oprește”.
În ceea ce privește Legea de funcționare a instituției, conform căreia revocarea din funcție a Avocatului Poporului survine ”ca urmare a încălcării Constituției și a legilor”, Augustin Zegrean a comentat: ”Este mult prea generală exprimarea aceasta ca să poți să te bizui pe ea”.
”Dar dacă se iau în amănunt lucrurile care i se impută, probabil că ei, în Parlament, au considerat că din aceste motive ea trebuie să plece de acolo. În practică, a mai fost un Avocat al Poporului care a fost revocat după 2 ani de activitate, s-a plâns la CCR și acel domn, iar Curtea i-a respins plângerea”, a reamintit fostul președinte al Curții, referindu-se la Gheorghe Iancu.
De altfel, ”este un principiu al Dreptului: Cel care face poate și să desfacă”, a subliniat Augustin Zegrean.
”În cheia asta trebuie analizată situația: Dacă Parlamentul a numit pe cineva, tot Parlamentul poate să îl revoce, în cazul în care Constituția nu interzice revocarea.
Parlamentul a numit Avocatul Poporului, nu a zis nimeni că nu e bine, că și Renate Weber a venit după plecarea unui Avocat al Poporului care și-a dat demisia (Victor Ciorbea - n.red.).
Uitați-vă la judecătorii CCR – ei sunt inamovibili, scrie în Constituție, deci nu pot fi înlocuiți în timpul mandatului. Dar și pentru ei există o soluție, de exemplu, Biroul Permanent al CDep poate să propună înlocuirea celor numiți de Cameră, la fel și pentru cei numiți de Senat sau de președinte.
Nimeni nu e bătut în cuie în țara asta. Până și președintele țării poate fi revocat, prin metoda pe care o știm (suspendat și revocat prin referendum)”, a mai reamintit Augustin Zegrean.
Află mai multe despre revocarea Renatei Weber: