Putin a dat startul unor exerciții nucleare, alături de la Lukașenko

Putin a dat startul unor exerciții nucleare, alături de la Lukașenko

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat sâmbătă începerea unor exerciţii nucleare strategice, a comunicat Kremlinul, conform agenţiei RIA, preluate de Reuters.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei a confirmat că manevrele respective au început.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, aflat la Moscova, a asistat alături de Putin la exerciţii, dintr-un centru de comandă de la Kremlin, informează presa de la Minsk.

Reuters apreciază că este vorba de o nouă etalare de forţă din partea Rusiei, în contextul tensiunilor cu Ucraina. În ultimele luni, militarii ruşi au efectuat o serie de exerciţii, în cadrul cărora efective de peste 150.000 au fost concentrate la frontiera ucraineană, în nord, sud şi est.

ADVERTISING

Agenţia citată reaminteşte că Putin şi alţi oficiali ruşi de rang înalt menţionează adesea faptul că Rusia este, alături de Statele Unite, una din cele mai mari puteri nucleare din lume.

Exercițiile vin pe fondul tensiunilor tot mai mari din estul Ucrainei. Liderii separatiști au dat ordin de mobilizare generală la arme, după ce vineri au demarat operațiunile de evacuare a civililor. Bombardamentele au continuat și sâmbătă, iar presa din Rusia a scris că un obuz a aterizat pe pământ rusesc, la Rostov, alimentând speculațiile că Moscova ar urma să fabrice un pretext pentru a porni invazia.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pentagonul susține că peste 40% din armata rusă de la granițe e poziționată în acest moment în formații de atac.

De altfel, tot la categoria de pretexte fabricate se încadrează și operațiunea de evacuare a civililor din Donbass în Rusia. Jurnaliștii CNN au verificat datele meta ale înregistrării de vineri în care Denis Pushilin, leader din Donetsk, face apelul la evacuare, și au descoperit că filmul a fost creat miercuri, deci cu două zile înainte să fie difuzat.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇