Primul pacient din România depistat cu Covid de un câine poliţist

Primul pacient din România depistat cu Covid de un câine poliţist

Pentru prima dată în România, o persoană a fost depistată cu COVID-19, cu ajutorul unui câine poliţist, special antrenat.

Este vorba despre un bărbat din judeţul Alba, care a sosit vineri noapte, pe Aeroportul Internaţional din Sibiu, cu un zbor de la Madrid.

"Pasagerul 1 a fost depistat de câinele antrenat, iar la testul rapid efectuat de personalul DSP acesta a ieşit pozitiv.

A fost preluat de un echipaj SMURD şi transportat în Unitatea de Primiri Urgenţe pentru investigaţii de specialitate şi confirmare sau infirmare probabilă a bolii, acesta urmând a fi izolat la adresa declarată. Persoana depistată pozitiv avea cele două doze de vaccin făcute", a declarat directorul general al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), colonelul Daniel Chelcea.

ADVERTISING

Pasagerul prezenta simptome ale bolii, fiind declarat pozitiv şi la testul PCR efectuat la Spitalul Judeţean, a confirmat directorul adjunct al DSP Sibiu, Adela Morar.

caine-sibiu-aeroport
Foto: Facebook/Sibiu International Airport

În aeronava care a sosit vineri noaptea de la Madrid la Sibiu, câinii poliţişti au mai indicat ca suspecţi de COVID-19 alţi doi pasageri.

A doua persoană, semnalată de câine ca fiind infectată, a fost testată și rezultatul a fost negativ. Urmează ca aceasta să intre în carantină 14 zile, cu recomandare de testare PCR în ziua 5.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cea de-a treia persoană semnalată de câine a prezentat documente de ieșire din boală, din data din 17 iulie 2021.

Conform IGPR, dintre cei 151 de călători ai zborului Madrid-Sibiu de vineri seară, 22 au fost plasați în carantină și o persoană în izolare.

Aeroportul Internaţional din Sibiu este singurul din România unde echipe de câini special antrenaţi pot depista semne ale infecţiei cu SARS-CoV-2, la pasageri.

Animalele au fost antrenate luni de zile folosindu-se mostre de transpiraţie de la pacienţi cu COVID-19, au precizat autorităţile locale.

Instructorii asigură că aceşti câini nu au cum să muşte vreun pasager şi nu reprezintă vreun pericol nici pentru persoanele alergice deoarece animalele nu pot ajunge cu botul efectiv la om, ci îl pot doar mirosi printr-un perete de protecţie, prevăzut cu găuri.

ADVERTISING

Citeşte şi: Câinii fac diferența dintre un om bolnav și unul sănătos. E cel mai ieftin test COVID, deloc invaziv și cu acuratețe de 97%

Iată şi articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇