Câinii pot detecta cu succes oamenii bolnavi de COVID-19, e concluzia unui studiu făcut în Franța. Descoperirea poate ajuta în eforturile autorităților de a stopa răspândirea virusului mai ales acum, când majoritatea statelor permit din nou călătoriile.
Studiul efectuat la Facultatea Națională Veterinară din Franța a presupus colectarea de eșantioane de transpirație de la subrațul voluntarilor. Au fost puse în borcane închise și apoi date câinilor să le miroasă. Câinii nu intraseră până atunci în contact cu voluntarii, potrivit Bloomberg.
Din 335 de participanți la studiu, 109 aveau un test PCR cu rezultat pozitiv. 9 câini au fost incluși în studiu și nici cercetătorii nu știau care eșantioane sunt de la pacienți cu COVID și care de la oameni sănătoși.
Acuratețea ”testului COVID canin” este de 97%. Cercetătorii au observat că patrupedele pot face diferența între o persoană bolnavă și una sănătoasă.
Astfel, câinii sunt mai eficienți decât testele rapide antigen, care mai degrabă exclud infecția decât să o depisteze. Iar ”testul canin” este complet neinvaziv și rezultatul e gata într-o fracțiune de secundă. În plus, costurile sunt doar cele pentru bunăstarea câinelui.
Câinii antrenați pentru depistarea bolnavilor de COVID-19 ar putea fi în viitorul apropiat folosiți la scară largă în aeroporturi, gări sau la punctele de trecere a frontierelor.
Deja au făcut teste cu astfel de câini autorități din țări precum Finlanda, Germania sau SUA și la începutul anului fusese anunțat un proiect-pilot chiar și în România.
Citește și: