În Finlanda, câinii ”testează” de Covid: Cum funcționează proiectul inedit de pe aeroportul din Helsinki

În Finlanda, câinii ”testează” de Covid: Cum funcționează proiectul inedit de pe aeroportul din Helsinki

Aeroportul din Helsinki, capitala Finlandei, folosește câini pentru a depista călătorii bolnavi de COVID-19. 

În acest proiect pilot, cercetătorii speră să ajungă la o ”metodă ieftină, rapidă și eficientă de a testa oamenii pentru SARS-CoV-2”, scrie The Guardian.

Un câine este capabil să detecteze prezența coronavirusului în doar 10 secunde și întregul proces durează mai puțin de un minut, spune Anna Hielm-Björkman de la Universitatea din Helsinki, care se ocupă de acest proiect.

Este foarte promițător. Dacă funcționează, s-ar putea dovedi o metodă bună de screening și în alte locuri, precum spitale, aziluri de bătrâni sau la evenimente sportive și culturale.

Anna Hielm-Björkman
ADVERTISING
COVID-sniffing dogs used at Helsinki airport

Cum funcționează ”testarea” făcută de câini

După ce își iau bagajele, pasagerii care sosesc pe aeroport sunt rugați să-și tamponeze pielea cu un șervețel. Apoi, șervețelul este colectat şi pus într-un pahar.

Într-un stand separat, paharul care conține șervețelul este apoi plasat lângă altele care conțin diferite mirosuri de control. După ce paharele sunt gata, câinele se apucă de treabă și începe să adulmece.

În cazul în care patrupedul indică faptul că a detectat virusul, pasagerul este sfătuit să efectueze un test PCR gratuit, pentru a confirma diagnosticul.

ADVERTISING

Iată unul dintre animale în misiune:

https://www.facebook.com/GlobalToronto/posts/3684808464876559

Acuratețe de 100%

În testele preliminare efectuate de universitate, câinii au reușit să identifice virusul cu o acuratețe de aproape 100%, cu câteva zile înainte ca persoanele respective să aibă simptome!

Acești câini antrenați pentru a detecta COVID au depistat - cu succes! - și alte boli, precum cancer sau diabet, la alți pacienți.

Autoritățile din Vantaa, unde se află aeroportul internațional, spun că programul pilot, care va dura 4 luni, costă 300.000 de euro.

ADVERTISING

Deci costurile sunt mult mai scăzute decât în cazul testării PCR a pasagerilor.

O organizație finlandeză specializată în antrenarea animalelor în detectarea mirosurilor, Wise Nose, antrenează un total de 16 câini pentru proiect. Dintre aceștia, se așteaptă ca 10 să poată lucra în aeroport.

Sniffer dogs used to detect coronavirus in Helsinki airport as part of trial

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇