Detaliul neașteptat care crește speranța de viață a babuinilor de sex masculin

Detaliul neașteptat care crește speranța de viață a babuinilor de sex masculin

De când lumea există întrebarea dacă prieteniile cu sexul opus ajută sau nu sau sunt motivate doar de sex. Biologii se întreabă și ei același lucru și au studiat babuinii pentru a afla răspunsul la această întrebare.

Au descoperit că babuinii de sex masculin cu siguranță au de câștigat – chiar ani de viață – din prieteniile cu femelele din aceeași specie, de vârstă apropiată.

Spre deosebire de ei, femelele au de câștigat din prieteniile cu oricare dintre sexe, se arată în raportul publicat de jurnalul Philosophical Transactions of the Royal Society B și citat de IFL Science.

ADVERTISING

Oamenii de știință au pornit de la premisa că apropierea de femele a fost una ”gândită” de masculi, astfel încât să fie primii care să se împerecheze cu ea, la momentul potrivit. Însă 35 de ani de observații în Amboseli National Park, din Kenya, au arătat că nu e cazul.

Citește și Nu doar cimpanzeii și câinii pot prelua gesturi ale omului, ci și elefanții! O dovadă de empatie

Explicația e simplă: babuinii se curăță unii pe alții, dar rareori masculii între ei. Iar acest ritual nu îi ajută doar pentru o mai bună igienă, ci le alungă și stresul, au descoperit oamenii de știință de la Duke University. Masculii care nu intră în acest ritual rămân izolați și au de pierdut pe termen lung.

ADVERTISING

S-a descoperit că masculii care au măcar o legătură strânsă cu un alt exemplar din aceeași specie, cel mai probabil cu o femelă, au cu 28% mai multe șanse să prindă următoarea aniversare.

De-a lungul timpului, s-a descoperit că și în rândul altor specii beneficiile sunt similare, aici putând fi încadrați delfinii (femelele), maimuțele și caii.

Prieteniile cu femelele sunt mai bine documentate pentru că sunt și mai ușor de studiat, masculii migrând adesea între grupuri.

Vezi și Un fotograf a avut o șansă la un milion: A fotografiat două animale care se iubesc, deși sunt din specii diferite (Foto)

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇