S-a descoperit planeta Pământ Pi! E asemănătoare cu Terra!

S-a descoperit planeta Pământ Pi! E asemănătoare cu Terra!

Fiecare exoplanetă este specială în felul său, însă una descoperită recent, la o distanță de 186 de ani-lumină față de Terra, este cu totul aparte. E o planetă mică, de talia Pământului, și e supranumită ”Pi”.

Explicația numelui e simplă: o rotație completă în jurul stelei sale durează exact 3,14 zile, apropiată de constanta matematică π (Pi), arată Science Alert.

Astfel, deși numele oficial al exoplanetei este K2-315b, astrofizicienii care au descoperit-o au poreclit-o „Pământ π ”.

Primele indicii au apărut în 2017, grație Telescopului Kepler, însă abia acum existența planetei a fost certificată.

ADVERTISING

Pornind de la informațiile furnizate de Kepler, insuficiente la acea vreme, astronomul Prajwal Niraula, de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), și colegii săi s-au apucat, la începutul acestui an, să studieze steaua cu ajutorul SPECULOOS, o rețea de telescoape care lucrează împreună pentru a căuta în special exoplanete de mărimea Pământului, în jurul stelelor pitice slabe.

După trei sesiuni de observații efectuate în februarie, martie și mai, echipa a mutat telescoapele SPECULOOS în direcția stelei K2-315. Astfel au obținut un spectru al stelei și au stabilit că este tranzitată de K2-315b, care desfășoară o orbită în 3,14 zile.

ADVERTISING

Din tranzitul ei, Niraula și colegii săi au stabilit că exoplaneta K2-315b are aproximativ 95% din dimensiunea Pământului, așa cum puține planete au fost găsite până în prezent.

La această dimensiune, planeta este, cel mai probabil, telurică, precum Pământ, Venus, Mercur și Marte.

Chiar dacă K2-315b este telurică, totuși nu există șanse pentru existența vieții, cel puțin nu așa cum o știm noi.

Vezi și Oamenii de știință au căutat viață extraterestră în peste 10,3 milioane de stele. Iată și concluzia

ADVERTISING

Cu o orbită de numai 3,14 zile, chiar și la viteza orbitală de 81 de kilometri pe secundă (viteza de rotație a Pământului este de 29,78 kilometri pe secundă), este atât de aproape de steaua sa încât suprafața ei este, cel mai probabil, extrem de fierbinte.

Astrofizicienii de la MIT cred că pe exoplaneta „Pi” temperaturile ar putea ajunge la suprafață până la 177 de grade Celsius, după cum se arată într-un raport publicat de jurnalul The Astronomical Journal.

Citește și Cum arată un apus de soare de pe Venus, Uranus, Titan sau Marte? (Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇