Timp record pentru rezultatele referendumurilor prin care Rusia încearcă să anexeze părți din Ucraina. Separatiștii deja îi cer audiență lui Putin

Timp record pentru rezultatele referendumurilor prin care Rusia încearcă să anexeze părți din Ucraina. Separatiștii deja îi cer audiență lui Putin

Rezultatele referendumurilor organizate ilegal în teritoriile ucrainene ocupate pentru alipirea la Rusia au fost anunțate într-un timp record. Și, cum era de așteptat, voturile pentru anexări sunt aproape unanime.

Puțin înainte de ora 17:00 presa rusă a început să publice primele rezultate. În teritoriile din Donețk, 98,05% dintre cei despre care se spune că și-au exprimat opțiunea ar fi votat pentru alipirea la Rusia, după ce au fost numărate 16% dintre sufragii.

Situația era similară în Lugasnk, cu 97,79% dintre voturi pro-anexare după numărarea a 14% dintre sufragii. În Herson procentul era de 97,47%, după procesarea a 12% dintre voturi, iar în Zaporojie 98% după numărarea a 20% din voturi, potrivit cifrelor prezentate de agenția rusă Interfax.

ADVERTISING

Doar 3 ore mai târziu deja erau anunțate rezultatele definitive, după numărarea a 100% din voturi, și ele arătau cam la fel:

  • Lugansk - 97,93% pentru anexare
  • Donețk - 98,69% pentru anexare
  • Zaporojie - 97,81% pentru anexare
  • Herson - 96,75% pentru anexare

Atât organizarea, cât și desfășurarea acestor referendumuri ridică multe semne de întrebare și chiar și state prietene ale Kremlinului au anunțat că nu vor recunoaște rezultatele.

De exemplu, în Donețk rezultatele au început să apară chiar cu ore bune înainte să se încheie votul, arată publicația rusă independentă Meduza.io.

ADVERTISING

În timp ce comunitatea internațională a început să transmită mesaje de susținere Kievului, anunțând că nu va recunoaște niciodată aceste rezultate, liderul republicii autodeclarate Lugansk, Leonid Pasecinik, a anunțat că deja planifică o călătorie la Moscova pentru a cere preşedintelui rus Vladimir Putin să accepte regiunea în Federaţia Rusă.

„Sper foarte mult că în viitorul apropiat, astăzi sau mâine, voi merge la Moscova. Am pregătit un apel corespunzător către preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, cu o cerere de a analiza problema în conformitate cu procedura stabilită de legislaţia Federaţiei Ruse cu privire la aderarea Republicii Populare Lugansk la Rusia ca subiect al Federaţiei Ruse”, a declarat Pasecinik.

ADVERTISING

De la Moscova, Consiliul Federaţiei, camera superioară a Parlamentului, a anunțat că ar putea analiza pe 4 octombrie solicitările de unire cu Rusia.

„Respectăm voinţa locuitorilor din Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, iar, dacă aceasta va fi voinţa lor, susţinem categoric unirea lor cu Rusia. Cred că pe 4 octombrie, dacă totul se va confirma, vom fi pregătiţi să examinăm legile de aderare", a declarat Valentina Matvienko, preşedintele Consiliului.

Ziua 216. Un tânăr din Rusia şi-a dat foc ca să nu meargă pe front. Kazahstanul oferă ajutor celor care fug de înrolare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇