Ziua 216. Putin ar fi plecat în concediu după mobilizare, în timp ce la arme sunt chemați bărbați cu dizabilități. Ucraina avansează

Ziua 216. Putin ar fi plecat în concediu după mobilizare, în timp ce la arme sunt chemați bărbați cu dizabilități. Ucraina avansează

Ziua 216 de război a venit cu rezultate în timp record la referendumurile ilegale ținute în autoproclamatele republici Donețk și Lugansk și în teritoriile ocupate din regiunile Herson și Zaporojie din Ucraina. Deja liderii separatiști au cerut audiențe la Putin și-și programează călătoriile la Moscova.

Liderul de Kremlin, însă, se pare că nu e acolo să-i primească. Încă de săptămâna trecută au apărut informații pe surse că acesta ar fi plecat în concediu după ce a anunțat mobilizarea, iar acum au apărut dovezi că videourile care au apărut zilele acestea de la întâlniri pe care Kremlinul susține că le-a avut sunt preînregistrate.

Între timp, apar informații înfiorătoare de la mobilizare. Bărbaţii care se văd obligaţi să plece la război fie fug unde văd cu ochii, unii plătind sume colosale ca să scape din ţară, fie recurg la gesturi extreme, cum este cazul unui tânăr care şi-a dat foc urlând că nu vrea să se ducă pe front. Sunt chemați la arme și bărbați cu boli grave sau handicapuri care îi țin la pat.

Între timp, armata rusă continuă bombardamentele. A atacat din nou Zaporojie, dar și Nikolaev, unde au fost distruse clădiri rezidențiale și magazine, precum și rețeaua de alimentare cu apă. Totodată, forțele de ocupație ruse au „închis complet” orașele ocupate din regiunea Herson. Nimeni nu mai are voie să intre sau să iasă.

ADVERTISING

De partea cealaltă, Kievul a anunțat încă două cuceriri importante, una lângă Izium și alta într-o poziție strategică din Harkov.

Mișcări pe front

  • Ucrainenii avansează - Forțele ucrainene au anunțat că au eliberat satul Kupiansk-Uzlova de sub ocupația rușilor. Aici se află unul dintre cele mai mari noduri feroviare din Harkov.
  • Hersonul a fost închis - Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că forțele de ocupație ruse au „închis complet” orașele ocupate din regiunea Herson. Nimeni nu mai are voie să intre sau să iasă.
  • Atac pe pământ rusesc - Guvernatorul din Belgorod anunță că ucrainenii au bombardat satul Ziborovka și au avariat două mașini și 5 gospodării.
  • Nou atac la Zaporojie - Forțele ruse au lansat din rachete asupra orașului Zaporojie, a anunțat guvernatorul regiunii, Oleksandr Staruk. El a mai spus că momentan nu sunt informații despre victime sau pagube.
  • Atac și în Nikolaev - Și orașul Nikolaev a fost atacat iar de ruși, potrivit primarului Oleksandr Sienkevici. Au fost distruse clădiri rezidențiale și magazine, precum și rețeaua de alimentare cu apă.
  • Bombardamente în Harkov - Oleg Siniehubov, guvernatorul regiunii Harkov, a publicat pe Telegram numărul victimelor și pagubele cauzate de bombardamentele rusești în ultimele 24 de ore. În Kupiansk „o școală, o anexă și un magazin au ars în urma bombardamentelor” și cinci persoane au fost spitalizate. Un copil de 15 ani a fost ucis în Pervomaiski, iar „șapte oameni morți au fost găsiți sub dărâmături”.
  • Încă o localitate eliberată - Forțele ucrainene anunță că au continuat ofensiva la est de orașul Izium și au reușit să elibereze încă o localitate din regiune. „Satul Pisky-Radkivski (a doua cea mai mare așezare din comunitate, unde trăiau aproximativ 2.000 de persoane înainte de război) se află deja sub controlul Forțelor Armate ale Ucrainei", a anunțat un consilier.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Rezultate la referendumuri și grabă pentru anexări

  • Rușii grăbesc anexările - Rezultatele referendumurilor pentru anexarea la Rusia a teritoriilor ocupate au fost anunțate într-un timp record și, fără să fie vreo surpriză, în favoare s-au pronunțat aproape 100% din cei care se presupune că ar fi votat. Liderii separatiști deja au cerut audiență la Putin și și-au programat călătoriile la Moscova. Detalii AICI.
  • Consecințele referendumurilor - Kremlinul a anunţat că ”referendumurile” de anexare vor avea ”consecinţe” profunde asupra acestor teritorii, mai ales în domeniul securităţii. ”În aceste teritorii vor avea loc schimbări din punct de vedere juridic, din punct de vedere al dreptului internațional şi din cauza consecinţelor respectării (măsurilor luate) în vederea asigurării securităţii”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
  • Putin vorbește în Parlament - Președintele rus Vladimir Putin urmează să se adreseze celor două Camere ale Parlamentului rus vineri și ar putea anunța oficial aderarea la Rusia a teritoriilor ocupate din Ucraina, potrivit Ministerului Britanic al Apărării.
  • Kievul avertizează ucrainenii - Ucrainenii care au ajutat la desfăşurarea referendumurilor pentru unirea cu Rusia din teritoriile ocupate de forţele ruse vor fi acuzaţi de trădare, a avertizat consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak.
  • Medvedev amenință iar - Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a afirmat marţi că Rusia are dreptul de a se apăra cu arme nucleare, dacă este împinsă dincolo de limitele sale şi a precizat că aceasta ”cu siguranţă nu este o cacealma”. El a avertizat, de asemenea, că ţara sa are dreptul de a răspunde ''fără multe consultări'', în contextul creşterii tensiunilor cu Occidentul cu privire la referendumurile desfăşurate în regiunile ucrainene aflate sub controlul Rusiei.
ADVERTISING

Povești de groază de la mobilizare

  • Putin în concediu? - Pe siteul Kremlinului au fost postate imagini de la o așa-zisă întâlnire pe care ar fi avut-o Putin marți la Soci despre munca agricolă sezonieră. Însă metadatele videoclipului arată că acesta a fost de fapt creat cu o zi înainte, pe 26 septembrie. Analizând ceasul de la mâna lui Putin, acesta ar arăta ora la care ieri liderul de la Kremlin ar fi fost în întâlniri cu Alexander Lukașenko, cerând respectul Europei și amenințându-i pe rușii care fug de război.
  • Aceste descoperiri vin după ce săptămâna trecută jurnalista Farida Rustamova a spus că are surse sigure care spun că Putin a plecat o săptămână în concediu la o vilă din Valdai, regiunea Novgorod, după ce a anunțat mobilizarea și pentru a nu fi depistat a pregătit mai multe întâlniri preînregistrate.
  • Rusia închide granițele - Autoritățile ruse ar putea să închidă granițele pentru bărbații care se încadrează în vârsta pentru mobilizarea parțială decretată de Vladimir Putin.
  • Bolnavi chemați la arme - Tot mai multe detalii șocante apar despre mobilizarea din Rusia. La Moscova, a primit ordin de chemare în armată un tânăr de 21 de ani, cu certificat de handicap, care suferă de autism de grad I și schizofrenie. În Sakhalin, un bărbat de 40 de ani din satul Novoie a fost mobilizat deși suferă de diabet de tip I și a suferit o fractură la coloană.
  • Şi-a dat foc ca să nu meargă la război - Un tânăr s-a autoincendiat, în oraşul Reazan, situat la sud-est de Moscova, urlând că ”nu vrea să se ducă pe front”. Tânărul, care a fost mobilizat, s-a dus în parcarea autogării din oraş, s-a stropit cu un lichid inflamabil şi şi-a dat foc. Publicaţia independentă Novaia Gazeta, care a difuzat imagini înregistrate de camere de supraveghere, scrie că victima are arsuri pe 90% din suprafaţa corpului.
  • Șoigu în inspecție - Ministrul Apărării Serghei Șoigu a fost să inspectezele bazele de antrenament pentru noii recruți. Un comunicat al ministerului spune că „antrenamentele sunt ținute intensiv, inclusiv noaptea” și că Șoigu le-ar fi dat instrucțiuni comandanților să le asigure recruților mese calde.
  • Chetă în școli pentru soldați - În școlile din regiunea Rostov copiilor li se cere să aducă șosete groase pentru soldații care pleacă să lupte în Ucraina. Sunt încurajați să vină fiecare cu mai mult de o pereche.
  • Rezolvarea prin foc - 54 de centre de înrolare militară şi clădiri administrative au fost incendiate de la începutul războiului, dintre care 17 în ultimele cinci zile.
  • Preţ exorbitant pentru viaţă - Ruşii cu posibilităţi financiare plătesc enorm zboruri private ca să scape de mobilizare. Cererea pentru aceste zboruri a atins un nivel fără precedent, iar o călătorie dus costă acum între 22.500 și 28.000 de euro. Cele mai multe curse au ca destinație Armenia, Turcia și Azerbaidjan, țări care nu solicită viză de intrare pentru cetățenii ruși.
  • Asalt la granițe - Osetia de Nord restricționează traficul de la granița cu Rusia, după ce mulți ruși au dat năvală să intre în Georgia, pentru a scăpa de mobilizare.
  • Ajutor pentru rușii care fug - Preşedintele kazah a dat asigurări, marţi, că ţara sa îi va proteja pe ruşii care fug în Kazahstan pentru a scăpa de mobilizarea militară în curs în Rusia, în scopul trimiterii de întăriri în Ucraina.

Economie

  • Acţiunile de la bursa din Moscova au scăzut puternic luni, ajungând la cel mai redus nivel atins din 24 februarie, ziua în care primele trupe ruseşti au intrat în Ucraina. Pieţele financiare din Moscova au înregistrat un declin generalizat, de când preşedintele Vladimir Putin a anunţat o mobilizare militară săptămâna trecută, punând economia rusă pe picior de război.
  • Rusia intenţionează să folosească rubla digitală în tranzacţiile bilaterale cu China, pentru a reduce dominaţia SUA pe piaţa financiară globală, a declarat luni Anatoli Aksakov, şeful comisiei financiare din Duma de Stat. Statul rus, ca multe alte ţări, a dezvoltat o monedă digitală, pentru a-şi moderniza sistemul financiar, să accelera plăţile şi a reduce riscul implicat de criptomonede.
  • Exporturi blocate total spre Rusia - Ucraina a interzis total exporturile de bunuri spre Rusia. Din martie și până în iunie, Ucraina a obținut în jur de 4,2 milioane de dolari din exporturile către Rusia, în principal a metalelor feroase și produselor chimice.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇