O țară apropiată Rusiei nu va recunoaște referendumurile lui Putin din Ucraina

O țară apropiată Rusiei nu va recunoaște referendumurile lui Putin din Ucraina

Kazahstanul, unul dintre partenerii apropiați ai Rusiei, nu va recunoaște posibila anexare a regiunilor estice ale Ucrainei de către Rusia prin referendumurile organizate acolo, a declarat luni Ministerul de Externe al națiunii din Asia Centrală.

Votul a avut loc în patru regiuni ucrainene deținute în mare parte de forțele ruse, ca parte a unui plan al președintelui Vladimir Putin de a anexa o mare parte a Ucrainei, scrie Reuters.

Occidentul spune însă că este o încălcare a dreptului internațional care intensifică semnificativ războiul în țară. Rusia numește acțiunile sale în Ucraina „o operațiune militară specială”.

ADVERTISING

„În ceea ce privește organizarea de referendumuri… Kazahstanul pornește de la principiile integrității teritoriale a statelor, echivalenței suverane a acestora și coexistenței pașnice”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Aibek Smadiyarov.

Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a cerut în repetate rânduri soluționarea conflictului ucrainean în conformitate cu Carta Națiunilor Unite.

„Ne reconfirmăm disponibilitatea de a oferi toată asistența posibilă pentru stabilirea unui dialog politic. În același timp, țara noastră consideră că menținerea stabilității la nivel regional sau global este cel mai important obiectiv”, a spus Smadiyarov.

ADVERTISING

Referendumurile organizate în provinciile Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie, reprezentând aproximativ 15% din teritoriul ucrainean, au început vineri și se încheie marţi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇