Ziua 212. Soldații merg din ușă în ușă și strâng voturile la referendumuri. ONU acuză oficial Rusia de crime de război

Ziua 212. Soldații merg din ușă în ușă și strâng voturile la referendumuri. ONU acuză oficial Rusia de crime de război

Ziua 212 de război este marcată de debutul referendumurilor organizate în patru regiuni din Ucraina aflate sub controlul forţelor ruse.

Votul în provinciile Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie, reprezentând aproximativ 15% din teritoriul ucrainean, urmează să aibă loc de vineri până marţi.

Între timp, atacurile rușilor continuă, dar nici ucraineni nu se lasă mai prejos și contraatacă.

În Rusia, Putin pare că își încalcă deja angajamentele privind mobilizarea parțială. Deși a anunțat că nu vor fi recrutați studenți, Institutul pentru Studiul Războiului afirmă că poliția militară scoate studenți de la cursuri pentru a-i lua în armată. Și în același timp Kremlinul se laudă că peste 10.000 de ruși s-au oferit voluntar să lupte în Ucraina, în doar 24 de ore de la mobilizare.

Volodimir Zelenski afirmă că decizia Rusiei de a declara mobilizarea este o recunoaştere a faptului că armata lor nu a rezistat şi s-a destrămat și le-a transmis un mesaj rușilor, în limba lor: „Protestaţi! Ripostaţi! Fugiţi! Sau predaţi-vă ucrainenilor!”.

ADVERTISING

Vineri, ONU a acuzat oficial Rusia pentru crime de război, după ce ancheta organizației a confirmat bombardamente ruseşti ale unor zone civile, numeroase execuţii, tortura şi violenţe sexuale.

Au început referendumurile ilegale de anexare

  • Start pentru referendumuri - Patru regiuni din Ucraina aflate sub controlul forţelor ruse derulează, începând de vineri, referendumuri privind alipirea la Rusia. Votul este condamnat de Occident, care îl consideră nelegitim şi premergător unei anexări ilegale. Votul în provinciile Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie, reprezentând aproximativ 15% din teritoriul ucrainean, urmează să aibă loc de vineri până marţi. Presa rusă a informat că oficialii electorali vor merge din uşă în uşă cu urne mobile, de vineri până luni. Secţiile de votare vor funcţiona doar în a cincea zi, 27 septembrie, oficialii invocând motive de securitate.
  • Primele probleme pentru ruși - Din cauza unor „întârzieri mici şi unor probleme tehnice, s-a decis să se folosească buletine de vot de hârtie, tradiţionale, şi să se abţină de la votul electronic”, a anunțat agenția rusă de presă TASS.
  • Rușii acuză sabotaj - Presa Kremlinului scrie că în Zaporojie au fost identificate două maşini cu „sabotori ucraineni” care plănuiau acțiuni de perturbare a referendumului și că autoritățile ruse i-au reținut.
  • Soldații adună voturi - Ucrainenii au raportat faptul că soldaţi înarmaţi merg din uşă în uşă pentru a strânge voturi la referendumuri, relatează bbc.com. “Trebuie să răspunzi verbal şi soldatul marchează răspunsul pe o hârtie şi merge mai departe”, a spus o femeie din Enerhodar.
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă cu mobilizarea parțială în Rusia

  • Rușii care vor să lupte - Statul Major rus anunță că aproape 10.000 de persoane s-au oferit să fie mobilizate în mod „voluntar” în războiul rus din Ucraina, în 24 de ore după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o mobilizare parţială miercuri: „În prima zi de mobilizare parţială, aproximativ 10.000 de cetăţeni au venit de bunăvoie la comisariate militare, fără să aştepte să fie convocate”.
  • Ce crede Zelenski - Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski afirmă că decizia Rusiei de a declara mobilizarea este o recunoaştere a faptului că armata lor nu a rezistat şi s-a destrămat. În opinia sa, prin anunţul de mobilizare, Rusia ”îngroapă perspectiva negocierilor, cu propriile mâini”.
  • Studenți recrutați - Este puțin probabil ca mobilizarea parțială din Rusia să genereze soldați eficienți. În schimb, provoacă reacții interne puternice pentru un câștig mic, a aunțat Institutul pentru Studiul Războiului. Potrivit rapoartelor Institutului, autoritățile ruse au început deja să-și încalce angajamentele și recrutează și studenți ruși. Imagini din Rusia arată că poliția militară scoate studenți de la cursuri pentru a-i lua în armată.
  • Rușii fac cozi la granițe - Patru dintre cele 30 de puncte ale frontierei dintre Rusia şi Kazahstan - a doua cea mai mare din lume - erau blocate, anunţă într-un comunicat grănicerii kazahi. Și la granița cu Finlanda cozile sunt de kilometri.
  • Ce țări primesc ruși și cine le închide granița - Cehia a anunţat că nu le va elibera vize umanitare ruşilor care fug din Rusia pentru a evita mobilizarea anunţată de Vladimir Putin în Războiul rus din Ucraina, însă Germania a anunțat că este pregătită să-i primească.
ADVERTISING

Semnale puternice pe cale diplomatică

  • ONU condamnă Moscova - ONU a acuzat vineri oficial Rusia de faptul că a comis atrocităţi în Ucraina. Până acum, organizaţia a vorbit „de presupuse crime de război în Ucraina”. Preşedintele Comisiei ONU de anchetă, Erik Mose, evocă bombardamente ruseşti ale unor zone civile, numeroase execuţii, tortura şi violenţe sexuale.
  • Prima întâlnire China-Ucraina - Ministrul chinez de Externe Wang Yi s-a întâlnit vineri cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba şi i-a dat asigurări că Beijingul îndeamnă la respectarea „suveranităţii şi integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor”. Această întâlnire este un semnal important al distanțării Chinei de Rusia.
  • Satisfacția lui Putin - Preşedintele rus Vladimir Putin şi prinţul moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman, supranumit MBS, şi-au exprimat satisfacţia, într-o convorbire la telefon, la o zi după un schimb de prizonieri cu Ucraina. Amintim că ucrainenii au fost de acord să-l trimită în Rusia pe Viktor Medveciuk, oligarhul ucrainean cunoscut ca „nașul lui Putin”. Detalii AICI.

Situația pe front

  • Atac în Donețk - Invadatorii ruși au atacat orașul Toretsk, din regiunea Donețk. Una dintre bombe a lovit un bloc plin cu oamenii.
  • Contraatacul Ucrainei - Statul Major al Ucrainei a raportat că Forțele sale Aeriene au atacat șase sisteme de rachete antiaeriene și au doborât un elicopter Mi-8 și nouă drone.
  • Ororile de la Izium - 436 de cadavre au fost exhumate din groapa comună descoperită la Izium, a declarat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Synyehubov. Aproximativ 30 dintre cadavre prezentau semne vizibile de tortură, a declarat Synyehubov.
  • Civil ucis la Odesa - Un civil a fost ucis într-un atac rus cu o dronă iraniană, în oraşul portuar Odesa, în sudul Ucrainei, a anunțat armata ucraineană, relatează AFP. Odesa a fost atacată cu drone kamikaze de pe mare. Două drone au distrus o clădire, iar o dronă a fost doborâtă deasupra mării.
  • Morții de la Izium - 447 de cadavre au fost găsite după exhumările din pădurea de lângă Izium. Operațiunea s-a încheiat astăzi, informează Ukrinform. Este vorba de 215 femei, 194 bărbaţi, cinci copii şi 22 sunt soldaţi. În cazul a 11 persoane, încă nu s-a stabilit dacă erau bărbaţi sau femei”. Multe cadavre prezintă urme de tortură.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇