Şefa CE a fost lăsată trei ore fără scaun la o întâlnire oficială. Turcii şi colegul ei Michel aruncă pisica responsabilităţii

Şefa CE a fost lăsată trei ore fără scaun la o întâlnire oficială. Turcii şi colegul ei Michel aruncă pisica responsabilităţii

După ce șefa Comisiei Europene a fost lăsată trei ore fără scaun la întâlnirea de miercuri cu Recep Erdoğan, azi colegul său, Charles Michel (prezent şi el la întâlnire), şi gazdele turce dau vina unii pe alţii pentru momentul stânjenitor.

Într-un mesaj publicat pe contul său de Facebook, Michel spune că a fost un moment ”dureros şi lamentabil”, când Ursula von der Leyen a fost tratată ”diferenţiat, chiar inferior” de către autorităţile de la Ankara, lucru care ”îl întristează”, transmite joi EFE.

ADVERTISING

În înregistrarea video cu întâlnirea celor trei lideri, se vede cum, după fotografiile oficiale, Michel şi Erdogan se aşază pe cele două scaune alocate, în timp ce Von der Leyen pare nesigură în legătură cu locul unde ar trebui să se aşeze.

Şefa Comisiei Europene a rămas în picioare uitându-se la cei doi, făcând un gest cu mâna dreaptă şi părând a spune un ''eh''.

Imagini care, după cum a recunoscut însuşi Michel, au provocat ''reacţii şi interpretări pe alocuri dure'' la adresa autorităţilor turce, dar şi la adresa lui, pentru că nu a reacţionat în niciun fel.

Ursula Von der Leyen snubbed in chair gaffe at EU-Erdoğan talks

Michel spune că imaginile au lăsat impresia că a fost insensibil

Incidentul, spune preşedintele Consiliului European, ''îl întristează'' din două motive.

ADVERTISING

În primul rând, politicianul belgian a deplâns faptul că ''puţinele imagini care au circulat au lăsat impresia că am fost insensibil în faţa acestei situaţii. Nimic mai departe de adevăr, de sentimentele mele cele mai profunde şi de principiile respectului pe care le consider esenţiale''.

În acel moment, a dat asigurări Michel, deşi atât el, cât şi Von der Leyen erau ''conştienţi de caracterul lamentabil al situaţiei'', au optat ''să nu o agraveze printr-un incident public'' şi s-au concentrat pe ''fondul discuţiei politice'' cu amfitrionii lor.

ADVERTISING

În al doilea rând, pentru că această situaţie ''a umbrit activitatea geopolitică importantă şi benefică'' pe care - spune el - a realizat-o împreună cu Von der Leyen la Ankara şi de pe urma căreia se aşteaptă ca Europa să obţină ''avantaje''.

Turcii acuză partea europeană că a stabilit așezarea scaunelor

În replică, Turcia a denunţat joi "acuzaţiile nedrepte" care i se aduc după incidentul protocolar, afirmând că aşezarea fotoliilor, în jurul căreia a izbucnit polemica, a fost sugerată de partea europeană, relatează AFP.

"Solicitările UE au fost respectate. Asta înseamnă că felul în care au fost dispuse locurile s-a făcut după solicitarea lor.

Serviciile noastre de protocol s-au întâlnit înaintea reuniunii, iar solicitările lor (ale UE - n.red.) au fost respectate", a declarat şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, într-o conferinţă de presă.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇