Premierul danez, Mette Frederiksen, a fost atacată într-o piață din Copenhaga

Premierul danez, Mette Frederiksen, a fost atacată într-o piață din Copenhaga

Premierul danez Mette Frederiksen a fost atacată vineri de un bărbat într-o piaţă din Copenhaga, au anunţat serviciile sale, precizând că atacatorul a fost arestat.

„Prim-ministrul Mette Frederiksen a fost lovită de un bărbat vineri seara în piaţa Kultorvet din Copenhaga. Bărbatul a fost arestat”, se arată într-un comunicat al biroului său, adăugând că doamna Frederiksen a fost „şocată de incident”, informează AFP, citată de Agerpres.

Poliţia din Copenhaga a confirmat că a avut loc un incident în care a fost implicat premierul, dar nu a oferit detalii suplimentare.

ADVERTISING

„O persoană a fost arestată în acest caz care este în prezent în curs de anchetă. Pentru moment, nu avem alte comentarii sau observaţii de făcut", a declarat poliţia într-un comunicat publicat pe X.

"Trebuie să spun că acest lucru îi bulversează pe cei dintre noi care îi sunt apropiaţi", a declarat ministrul danez al mediului, Magnus Heunicke, într-un mesaj publicat pe reţelele sociale.

"Aşa ceva nu trebuie să se întâmple în ţara noastră frumoasă, sigură şi liberă", a adăugat el.

Numele lui Mette Frederiksen, în vârstă de 46 de ani, reprezentantă a familiei politice europene social-democrate, a fost vehiculat ca un posibil viitor şef al NATO sau pentru a ocupa una din funcţiile de top din UE.

ADVERTISING

Reacții externe

Atacul vine în plin proces electoral pentru alegerea noilor membri ai Parlamentului European.

„Atacul de astăzi asupra prim-ministrului danez este îngrozitor. Violența nu are loc în politică. Fii puternică, Mette”, a scris pe platforma X Roberta Metsola, președintele Parlamentului European.

Charles Michel, preşedintele Consiliului European, s-a declarat la rândul său "indignat" şi a condamnat "ferm", într-un mesaj pe reţeaua de socializare X, "această agresiune laşă", care a avut loc în timp ce danezii se pregătesc să participe duminică la alegerile europene.

ADVERTISING

Violenţa a devenit o temă în întreaga Europă în timpul campaniei electorale.

Premierul Slovaciei, Robert Fico, se recuperează după o tentativă de asasinat de către un bărbat înarmat.

De asemenea, europarlamentarul social-democrat Matthias Ecke a fost bătut în timp ce făcea campanie în Germania, iar un politician din partidul de extremă-dreapta AfD a fost înjunghiat marţi de un suspect care mânuia un cutter în Mannheim, în sud-vestul ţării, potrivit poliţiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇