Persoanele care au avut COVID nu trebuie să mai stea în carantină la sosirea în țară. Iată condițiile

Persoanele care au avut COVID nu trebuie să mai stea în carantină la sosirea în țară. Iată condițiile

Șeful DSU, Raed Arafat, și Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, au susținut, vineri, un briefing de presă după ședința de la Palatul Victoria. Cei doi au anunțat mai multe modificări: se redeschid piețele, persoanele care au fost bolnave de COVID nu mai intră în carantină când vin în România, iar pe 6 decembrie se circulă fără restricții în zonele carantinate.

Guvernul a adoptat vineri o hotărâre prin care se vor redeschide piețele și a modificat HG privind instituirea stării de alertă, pentru a permite circulaţia fără restricţii în ziua votului.

De asemenea, au fost modificate și condițiile de carantinare pentru persoanele care ajung în țară. Astfel, cine a fost bolnav de COVID și a stat în izolare timp de 14 zile nu mai intră în carantină când ajunge în România. Asta doar dacă nu au trecut mai multe de 90 de zile de la momentul îmbolnăvirii.

ADVERTISING

”A fost adoptată o hotărâre a CNSU care modifică HG privind starea de alertă. În hotărâre s-a introdus un articol prin care persoanele care se întorc în țară nu vor fi suspuse carantinării dacă au fost infectate în ultimele 90 de zile și pot dovedi asta, dar cu condiția să nu fie depistată persoana în ultimele 14 zile. Asta ca să evităm carantinarea unor persoane. Deci, să aibă un rezultat pozitiv la COVID, dar să nu fie în perioada de 14 zile în care trebuie să fie izolate”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat după ședința Executivului.

Deci, cine se întoarce în România și are un test pozitiv de COVID, nu mai vechi de 90 de zile, și a stat și în izolare timp de 2 săptămâni, nu mai intră în carantină!

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Redeschiderea piețelor

De asemenea, Raed Arafat a precizat că va fi emis un ordin comun al Ministerului Sănătății și alte ministere, care va stabili modalitatea în care se va desfășura activitatea în interiorul piețelor redeschise.

”Urmează un ordin comun al MS cu alte ministere. Se va stabili modul în care se va desfășura activitatea în interiorul piețelor redeschise și din punct de vedere al sănătății publice, cum va fi circulația în interiorul piețelor, ce reguli sanitare trebuie respectate în interior”, a completat Arafat.

Iohannis anunță că piețele se redeschid în weekendul alegerilor. PSD reacționează

ADVERTISING

Excepții pentru ziua votului

Totodată, șeful DSU a dat detalii și despre modificările ce vizează ziua alegerilor - duminică, 6 decembrie 2020.

Așadar, alegătorii din zonele carantinate pot circula fără restricții pentru a-și exercita acest drept, chiar dacă în mod normal există acele restricții de circulație. Deci, nu mai este nevoie de declarație pe propria răspundere.

”Referitor la ziua votului, s-au aprobat două aspecte. Primul, referitor la cei care au dreptul de a vota, în zonele carantinate. Și anume: în intervalul 6 decembrie, 5 dimineața, și 7 decembrie, orele 1 dimineața, la nivel național, cu excepția persoanelor carantinate/ izolate în altă locație declarată, persoanele pot circula nerestricționat pentru a vota.

Alegeri parlamentare: Cum votezi dacă ai COVID sau ești în carantină. Cererea pentru urna mobilă se depune până pe 4 decembrie

Ca să explic: din data de 6, orele 5 dimineața, până pe 7 decembrie, orele 1 dimineața, se poate circula fără declarație pe propria răspundere. De ce până la ora 1 dimineața? Pentru că, legal, dreptul de a vota e permis până la ora 23:59 în caz că unele persoane se află în secția de votare. Apoi, ca să ajungă acas, se dă această oră în plus”, potrivit secretarului de stat.

De asemenea, membrii birourilor electorale, candidaţii, personalul tehnic şi observatorii vor putea circula duminică spre luni noapte, în intervalul 23.00 – 05.00, fără restricţii, în baza unui document justificativ.

”Referitor la membrii BEC, personalul auxiliar, persoane acreditate și alte persoane implicate în organizarea alegerilor, inclusiv observatorii, persoanele care le asigură transportul și așa mai departe. Lor li se acordă (circulație fără restricții) până la 5 dimineața, dar în baza unei dovezi. Ei trebuie să dovedească calitatea lor, că sunt membri ai BEC, observatori, personal tehnic sau auxiliar.

Asta înseamnă că între 1 dimineața, 7 decembrie și 5 dimineața, 7 decembrie, circulă liber, dar dacă sunt întrebate trebuie să poată proba calitatea lor în legătură cu procesul de vot”, a mai explicat Arafat.

Briefing de presă la finalul ședinței de guvern, susținut de Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, și Raed Arafat, secretar de stat în cadrul MAI

Briefing de presă la finalul ședinței de guvern, susținut de Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, și Raed Arafat, secretar de stat în cadrul MAI#IonelDanca #RaedArafat

Posted by Guvernul României on Friday, December 4, 2020

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇