Guvernul a decis redeschiderea piețelor. Votanții au libertate de circulaţie, în ziua alegerilor, până la 1.00 noaptea

Arafat: Pentru toţi cetăţenii există libertate la vot între orele 5 dimineaţă, pe 6 decembrie, şi 1 dimineaţa, în 7 decembrie.
Guvernul a decis redeschiderea piețelor. Votanții au libertate de circulaţie, în ziua alegerilor, până la 1.00 noaptea

Guvernul a adoptat vineri o hotărâre prin care se vor redeschide piețele și s-au făcut modificări la HG privind instituirea stării de alertă, pentru a permite circulaţia fără restricţii în ziua votului.

UPDATE Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat, după ședința Executivului, că se redeschid piețele, persoanele care au fost bolnave de COVID nu mai intră în carantină când vin în România, iar pe 6 decembrie se circulă fără restricții în zonele carantinate.

Persoanele care au avut COVID nu trebuie să mai stea în carantină la sosirea în țară. Iată condițiile

Raed Arafat a precizat că va fi emis un ordin comun al Ministerului Sănătății și alte ministere, care va stabili modalitatea în care se va desfășura activitatea în interiorul piețelor redeschise.

ADVERTISING

”Urmează un ordin comun al MS cu alte ministere. Se va stabili modul în care se va desfășura activitatea în interiorul piețelor redeschise și din punct de vedere al sănătății publice, cum va fi circulația în interiorul piețelor, ce reguli sanitare trebuie respectate în interior”, a anunțat Arafat.

Excepții pentru ziua votului

Totodată, șeful DSU a dat detalii și despre modificările ce vizează ziua alegerilor – duminică, 6 decembrie 2020.

Așadar, alegătorii din zonele carantinate pot circula fără restricții pentru a-și exercita acest drept, chiar dacă în mod normal există acele restricții de circulație. Deci, nu mai este nevoie de declarație pe propria răspundere.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Referitor la ziua votului, s-au aprobat două aspecte. Primul, referitor la cei care au dreptul de a vota, în zonele carantinate. Și anume: în intervalul 6 decembrie, 5 dimineața, și 7 decembrie, orele 1 dimineața, la nivel național, cu excepția persoanelor carantinate/ izolate în altă locație declarată, persoanele pot circula nerestricționat pentru a vota.

Alegeri parlamentare: Cum votezi dacă ai COVID sau ești în carantină. Cererea pentru urna mobilă se depune până pe 4 decembrie

Ca să explic: din data de 6, orele 5 dimineața, până pe 7 decembrie, orele 1 dimineața, se poate circula fără declarație pe propria răspundere. De ce până la ora 1 dimineața? Pentru că, legal, dreptul de a vota e permis până la ora 23:59 în caz că unele persoane se află în secția de votare. Apoi, ca să ajungă acasă, se dă această oră în plus”, potrivit secretarului de stat.

ADVERTISING

De asemenea, membrii birourilor electorale, candidaţii, personalul tehnic şi observatorii vor putea circula duminică spre luni noapte, în intervalul 23.00 – 05.00, fără restricţii, în baza unui document justificativ.

”Referitor la membrii BEC, personalul auxiliar, persoane acreditate și alte persoane implicate în organizarea alegerilor, inclusiv observatorii, persoanele care le asigură transportul și așa mai departe. Lor li se acordă (circulație fără restricții) până la 5 dimineața, dar în baza unei dovezi. Ei trebuie să dovedească calitatea lor, că sunt membri ai BEC, observatori, personal tehnic sau auxiliar.

Asta înseamnă că între 1 dimineața, 7 decembrie și 5 dimineața, 7 decembrie, circulă liber, dar dacă sunt întrebate trebuie să poată proba calitatea lor în legătură cu procesul de vot”, a mai explicat Arafat.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro

A.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇