Administratorii Fermei Dacilor au fost reținuți, după o zi cu multe percheziții și audieri. Avocat: Mă aștept ca funcționarii din Primărie să fie reținuți. Nu exclud varianta unei mâini criminale UPDATE

Administratorii Fermei Dacilor au fost reținuți, după o zi cu multe percheziții și audieri. Avocat: Mă aștept ca funcționarii din Primărie să fie reținuți. Nu exclud varianta unei mâini criminale <span style="color:#990000;">UPDATE</span>

Administratorii pensiunii Ferma Dacilor, unde opt persoane au murit în urma unui incendiu, au fost reţinuţi pentru 24 de ore. De asemenea, alte trei persoane sunt în continuare urmărite penal.

„S-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de o persoană juridică şi faţă de trei persoane fizice, administratori statutari sau în fapt ai societăţii comerciale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru. În perioada 2016 – 26.12.2023, în realizarea obiectului de activitate şi în interesul societăţii comerciale, ca urmare a demersurilor factorilor decizionali din structura de conducere (respectiv a administratorului statutar şi a celor doi administratori în fapt), societatea comercială a funcţionat în mod sistematic prin încălcarea repetată a dispoziţiilor legale privind derularea activităţii de «cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată», desfăşurate la sediul social din comuna Gura Vadului, sat Tohani, nr. 76B, jud. Prahova.

Astfel, construcţia corpului principal de clădire, ce include restaurant, bucătărie şi spaţii de cazare la parter şi mansardă, a fost executată în regie proprie, fără obţinerea avizelor şi autorizaţiei de construire. Totodată, demersurile şi măsurile dispuse pentru 'intrarea în legalitate' au fost realizate cu încălcarea prevederilor legale, respectiv ale Legii nr. 50/1991 republicată privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii şi ale Legii nr. 10/1995 republicată privind calitatea în construcţii.

ADVERTISING

De asemenea, trebuie precizat că unitatea turistică a funcţionat cu încălcarea prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, H.G.R. nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcţii care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu şi a normativelor aplicabile în domeniu, respectiv fără obţinerea avizelor şi a autorizaţiilor ce ar fi trebuit emise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pentru funcţionarea corespunzătoare, şi fără respectarea normelor privind securitatea la incendiu.

Situaţia expusă anterior a creat premisele izbucnirii şi propagării la data de 26.12.2023, în jurul orei 05:45, a unui incendiu ce a condus la distrugerea imobilului şi la decesul a 7 persoane fizice, sursa probabilă a incendiului fiind «efectul termic al curentului electric»”, se arată în comunicatul Parchetului.

Cele trei persoane pentru care se continuă urmărirea penală sunt un funcţionar public în cadrul Primăriei Gura Vadului, cu responsabilităţi în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului, și două persoane care au îndeplinit, succesiv, funcţia de primar al comunei Gura Vadului.

ADVERTISING

Zi de percheziții și audieri

Anunțul vine după ce procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova au efectuat, marți dimineața, opt percheziții domiciliare la administratorii firmei Ferma Dacilor și Primăria Gura Vadului.

Au fost ridicate mai multe înscrisuri, documente şi medii de stocare a datelor informatice care vor fi valorificate pe parcursul urmăririi penale.

De asemenea, fuseseră emise şi puse în executare 6 mandate de aducere, privind persoane ce au calitatea de administratori statutari sau în fapt ai societăţii comerciale.

Surse judiciare au declarat pentru News.ro că printre persoanele audiate s-a numărat şi Cornel Dinicu, cel care se prezenta drept fondator și deţinător al complexului turistic. Numele lui Dinicu nu apare în documentele firmei care administrează Ferma Dacilor, însă în decembrie 2023, cu câteva zile înainte de incendiul devastator, Dinicu dădea interviuri în presa centrală şi în presa locală, în care se prezenta drept patron al complexului şi vorbea despre cum a fondat Ferma Dacilor.

„În vederea continuării cercetărilor, au fost emise şi puse în executare un număr de 6 mandate de aducere, privind persoane ce au calitatea de administratori statutari sau în fapt ai societăţii comerciale, ori care îndeplinesc sau au îndeplinit funcţii publice în cadrul autorităţii publice cu responsabilităţi în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului.

ADVERTISING

Raportat la actele procedurale efectuate în cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare, iar pe măsura derulării cercetărilor vom informa opinia publică”, mai arată Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, potrivit News.ro.

Parchetul a mai anunțat că s-a dispus extinderea urmăririi penale in rem cu privire la comiterea unor infracţiuni de fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu, privind situaţia juridică a imobilului în care a avut loc incendiul.

Procurorii prahoveni au încheiat cercetarea la faţa locului în urma incendiului care a mistuit Ferma Dacilor din satul Tohani. Al optulea cadavru nu a fost găsit, însă au fost identificate fragmente de os care au fost trimise la laborator, pentru analize. „Menţionăm că şi în aceste zile sunt în derulare activităţi de urmărire penală care urmăresc administrarea unui probatoriu complex”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.

Avocat: Mă aştept ca funcţionarii din Primărie să fie reţinuţi. Nu exclud varianta unei mâini criminale

Avocatul fostului primar al comunei Gura Vadului Constantin Lungu, chemat la audieri în dosarul Ferma Dacilor, declarase marți după-amiază că se aşteaptă ca atât clientul său, cât şi actualul primar al comunei şi funcţionara de la urbanism din Primăria Gura Vadului să fie reţinuţi. Apărătorul spune că a primit o filmare din care reiese că focul s-a extins pe două laturi ale clădirii, ceea ce îl face să creadă că incendiul a fost provocat de o mână criminală.

„Atribuţiile unui funcţionar cu calitate de primar pe legea privind disciplina în construcţii sunt de emiterea acestor certificate. Acuzaţia procurorilor este că emiterea acestor certificate a dus, în final, la acest tragic eveniment. Nu este vorba despre nicio acuzaţie de favoritism, nu este vorba despre nicio acuzaţie dacă vă referiţi la fapte de corupţie. Este vorba despre certificate de extindere şi de intrare în legalitate.

Ceea ce trebuie să ştiţi este că domnul Dinicu era într-o procedură judiciară de intrare în legalitate, inclusiv într-o procedură litigioasă, cu mai multe dosare aflate pe rolul instanţelor de judecată. Din punctul meu de vedere, tragedia de la Ferma Dacilor începe să se apropie din ce în ce mai mult de tragedia de la Colectiv, am mari semne de întrebare cu privire la vina acestor funcţionari publici”, a declarat avocatul Adrian Georgescu.

Acesta a amintit că fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost achitat în dosarul în care a fost acuzat de infracţiuni legate de incendiul de la clubul Colectiv.

El spune că se aşteaptă la reţinerea fostului primar, a actualului primar ai comunei Gura Vadului şi a funcţionarei care se ocupă de urbanism în Primăria Gura Vadului.

„Mă aştept la dispunerea, în cursul acestei zile, la emiterea unei ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore. De aici încolo, depinde doar de procurorul de caz dacă va merge mai departe cu propunere de arestare preventivă sau nu”, a adaugat avocatul.

Întrebat dacă şi părerea sa este aceea că a fost vorba despre o mână criminală, el spune că, în urma analizării unei filmări pe care o are, a constatat că incendiul s-a propagat pe două laturi.

„Eu am intrat în posesia unei filmări, nu sunt specialist, dar raportat la modul de propagare a acestui incendiu eu nu exclud varianta unei mâini criminale. Propagarea diferită a incendiului pe două dintre laturile acestei clădiri, dacă era vorba despre o propagare din interior, din punctul meu de vedere cred că focul se distribuia într-o altă formă, nu în forma care apare în această filmare. Eu cred şi nu exclud varianta unei mâini criminale”, a mai spus avocatul.

Acesta a precizat că şi-a sfătuit clientul, pe fostul primar Constantin Lungu, să nu dea nicio declaraţie în dosar, ceea ce fostul edil a şi făcut.

Context

În urmă cu o săptămână, un incendiu de proporţii a izbucnit la Ferma Dacilor din comuna prahoveană Gura Vadului, sat Tohani. Opt persoane şi-au pierdut viaţa în incendiul care a mistuit pensiunea.

Pensiunea Ferma Dacilor funcţiona fără autorizaţie de construire, iar cei care o ridicaseră obţinuseră la finalul anului 2020 un certificat de edificare. Complexul nu avea nici autorizație de incendiu și în pensiune nu existau detectoare de fum.

Vineri, patronul de la Ferma Dacilor a apărut pentru prima dată în public după tragedie. Este vorba despre Cornel Dinicu, care a vorbit cu o echipă de televiziune chiar la priveghiul fiului său de 11 ani, care a murit în incendiul de Crăciun, cu al cărui portret stătea în braţe.

Dinicu e convins că o mână criminală a pus focul.

„Ne-au dat foc. Să ne facă rău, să ne distrugă. Nu să mă omoare, că eu nu mai am duşmani de mulţi ani. Oamenii fac rău pur şi simplu", a declarat patronul, la Observator News.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇