Orban, despre directorul Unifarm: Noi l-am găsit în funcţie, era cam dificil să schimbi un director în momentul declanşării unei pandemii

Orban, despre directorul Unifarm: Noi l-am găsit în funcţie, era cam dificil să schimbi un director în momentul declanşării unei pandemii

Premierul Ludovic Orban susţine că nu a avut informaţii cu privire la faptul că la Unifarm, companie al cărei fost director este cercetat pentru luare de mită, s-ar produce ”incorectitudini sau acte de corupţie”.

Orban a ţinut să sublinieze că Guvernul a fost ajutat de către Unifarm să facă achiziţii importante în perioada de pandemie, în condiţiile în care procedurile folosite de ONAC sunt unele ”greoaie”.

”Noi l-am găsit funcţie. Era cam dificil să schimbi un director, mai ales la Unifarm în momentul declanşării unei epidemii. (…) Nu am avut nicio informaţie legată de posibile incorectitudini sau acte de corupţie la Unifarm. (…) Ba chiar cred că Unifarm a fost foarte utilă în perioada asta, în condiţiile în care ONAC-ul are mari probleme în derularea achiziţiilor.

ADVERTISING

Unifarmul, care e o companie mai veche, cu un sistem de relaţii mai dezvoltat la nivel internaţional, cu nişte proceduri mai suple, bine, trebuie să respecte legea, dar conform unor proceduri proprii de achiziţii, s-a mişcat. Vă dau numai un exemplu: noi am fi fost blocaţi în capacitatea de testare fără achiziţia Unifarmului de kituri de testare, achiziţie care a fost făcută în Coreea de Sud.

Pur şi simplu ne-a salvat pentru kituri de testare pentru două milioane de oameni, într-o perioadă în care nu se găseau kituri de testare”, a afirmat Ludovic Orban joi seară, într-o emisiune la Digi 24.

ADVERTISING

Orban: Adrian Ionel nu a fost pus în funcţie de PNL

Primul ministru a adăugat că ”habar nu a avut” că directorul acestei companii ar fi cerut foloase personale pentru a derula achiziţii şi a catalogat drept ”ceva absolut scandalos să încerci să câştigi bani din achiziţia unor echipamente, materiale, medicamente”.

”Este absolut abominabil şi, dacă este adevărat, dar asta rămâne ca instanţele de judecată să decidă, este într-adevăr reprobabil”, a mai afirmat şeful Guvernului.

Primul ministru a ţinut să menţioneze că Adrian Ionel nu a fost pus în funcţie de PNL, ci acesta a primit funcţia de conducere a Unifarm în 2012, în perioada în care Victor Ponta conducea interimar Ministerul Sănătăţii. În locul lui Ponta a semnat Raed Arafat documentul prin care Adrian Ionel a primit funcţia de conducere în cadrul companiei.

ADVERTISING

Prima oară Adrian Ionel a apărut în 2012, când Ponta era ministrul Sănătăţii. În 2016, când ministrul Sănătăţii era Vlad Voiculescu, cred, Consiliul de Administraţie l-a desemnat director general”, a mai afirmat primul ministru.

Orban a adăugat că în 14 iulie expira mandatul lui Adrian Ionel la şefia Unifarm.

DNA a anunțat marți că directorul Unifarm a fost pus sub acuzare pentru luare de mită și abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, între altele.

Ionel Eugen Adrian mai este acuzat de complicitate la trafic de influență, instigare la fals intelectual și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.

Conform unui comunicat al DNA, el a pretins 760.000 de euro ca să atribuie un contract de achiziție de echipamente de protecție.

Citește și:

Prima reacţie a directorului Unifarm, pus sub acuzare de DNA: Sunt nevinovat şi aştept să pot convinge prin dovezi

Directorul Unifarm a fost suspendat din funcţie. Un director economic al Termocentralei Midia va asigura interimatul


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇