Directorul Unifarm e pus sub acuzare de DNA: Ar fi luat mită 760.000 de euro pentru un contract de echipament anti-COVID. Măștile nici măcar n-au fost bune pentru medici

Directorul Unifarm e pus sub acuzare de DNA: Ar fi luat mită 760.000 de euro pentru un contract de echipament anti-COVID. Măștile nici măcar n-au fost bune pentru medici

DNA anunță că directorul Unifarm a fost pus sub acuzare pentru luare de mită și abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, între altele.

Ionel Eugen Adrian mai este acuzat de complicitate la trafic de influență, instigare la fals intelectual și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Conform unui comunicat al DNA, el a pretins 760.000 de euro ca să atribuie un contract de achiziție de echipamente de protecție.

”În calitate de director general al C.N. Unifarm SA, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi pretins 760.000 euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială pentru ca CN Unifarm SA, companie de stat, să atribuie un contract de achiziție a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu virusul COVID 19 (250.000 de combinezoane și 3 milioane de măști chirurgicale)”

Comunicat Direcția Națională Anticorupție

Astfel, procurorii DNA  au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile.

Potrivit sursei citate, contractul ar fi fost încheiat cu o firmă privată, în prima jumătate a lunii martie 2020.

Au fost încălcate dispozițiile prevăzute în Legea 98/2016 privind achizițiile publice. Atât sub aspectul modului în care a fost negociat, cât și a modului în care a fost atribuit. ”Practic fără nicio procedură”, se arată în document.

Una a comandat, alta a venit

DNA mai precizează că cele un milion de măști livrate și recepționate nici măcar nu erau cele comandate prin contract.

”În plus, cele 1 milion de măști livrate și recepționate în prima tranșă Companiei Naționale Unifarm SA nu erau măști chirurgicale (produse încadrate în categoria dispozitivelor medicale), ci măști de protecție neconforme cu standardele stipulate în contract. Practic, erau alte tipuri de echipamente de protecție decât cele convenite în contract”

Comunicat Direcția Națională Anticorupție

Negocierea contractului, la un restaurant din București

Procurorii anticorupție mai arată că acest contract a fost negociat într-un restaurant din Capitală.

”Totodată, din funcția pe care o ocupa, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi determinat un funcționar din cadrul CN Unifarm SA să ateste în mod nereal, pe documentele de atribuire aferente contractului, că negocierea s-ar fi efectuat chiar cu reprezentantul legal al firmei private care a livrat echipamentele.

În realitate, negocierea s-a realizat între directorul general Ionel Eugen Adrian și intermediar, la un restaurant din municipiul București, unde practic s-a convenit asupra clauzelor contractului și a prețului echipamentelor de protecție”.

Comunicat Direcția Națională Anticorupție

Persoana intermediară a cerut 5.810.175 lei de la reprezentanții societății comerciale. Banii urmau să ajungă la ea și la alți funcționari din Unifarm.

Ionel Eugen Adrian / Foto: Arhiva Facebook/ Compania Națională Unifarm S.A.

Tot din această sumă urma să primească Ionel Eugen Adrian cei 760.000 euro. Suma reprezintă 18% din valoarea totală a contractului încheiat cu Unifarm.

”Din cauză că societatea comercială furnizoare nu a achitat intermediarului nicio sumă din procentul de 18 % convenit, inculpatul Ionel Eugen Adrian, în calitate de director general al C.N. Unifarm S.A a decis rezilierea unilaterală a contractului.

Din totalul echipamentelor conținute în contract a fost livrată și plătită doar o parte, respectiv 1 milion de măști (care de altfel nu corespundeau specificațiilor tehnice) și 26.000 de combinezoane”

Comunicat Direcția Națională Anticorupție

Procurorii DNA explică faptul că s-ar fi produs un prejudiciu de 2.380.000 lei în patrimoniul Unifarm. Suma reprezință contravaloarea celor 1 milion de măști de protecție neconforme cu cele care au constituit obiectul contractului.

Numit ilegal la șefia Unifarm...cu propriul vot

În plus față de aceste acuzații, procurorii au mai reținut că Ionel Adrian a fost numit director al Unifarm ilegal. El a preluat șefia companiei în 6 iunie 2016.

”Concret, în calitate de membru și președinte al Consiliului de Administrație al Companiei Naționale Unifarm SA, acesta ar fi votat, la ședința din aceeași dată, numirea sa ca director general al CN Unifarm SA.

Or, dispozițiile OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice interzic în mod expres ca președintele Consiliului de Administrație să fie numit și director general, aspect ignorat de membrii Consiliului de Administrație, printre care și Adrian Ionel. Acesta a emis și a semnat Decizia nr. 46 din 06.06.2016, în urma căreia a obținut venituri nete în cuantum de 498.722 lei (în perioada 14 iulie 2016-25 mai 2020)”

Comunicat Direcția Națională Anticorupție

Controlul judiciar

Cât timp se află sub control judiciar, Ionel Eugen Adrian trebuie:

  • să nu exercite funcția de director general și membru în Consiliul de Administrație al C.N. Unifarm SA,
  • să nu părăsească teritoriul Municipiului București și județul Ilfov, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului,
  • să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

”Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, conchide DNA.


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!