Operație complexă, de şase ore, pentru salvarea unui bărbat mușcat de urs: ”În război, gloanțele merg într-o singură direcție; ursul nu știe anatomie”

Operație complexă, de şase ore, pentru salvarea unui bărbat mușcat de urs: ”În război, gloanțele merg într-o singură direcție; ursul nu știe anatomie”

O echipă chirurgicală de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, formată din medici de mai multe specialităţi, a efectuat, vineri, o intervenţie complexă pentru salvarea vieţii bărbatului de 54 ani care a fost atacat de urs, în cursul dimineţii, în apropierea unei stâne din satul Vidacut, comuna Săcel (Harghita).

Medicul specialist de chirurgie toracică Adrian Dobrică (foto), cel care a intrat primul în operaţie pentru salvarea bărbatului, a spus că acesta a fost printre cele mai grave cazuri pe care le-a întâlnit, pacientul fiind supus unei intervenţii complexe de reconstrucţie a peretelui toracic.

ADVERTISING

”Ca la Formula 1, când se schimbă roţile în fracţiuni de secundă"

Bărbatul avea leziuni deosebit de grave: "ruptură de perete toracic anterior cu interesarea coastelor, a diafragmei, a părţilor moi şi o leziune complexă de ruptură toracică superioară prin care era deschis şi mediastinul şi pleura, a fost atins şi vârful plămânului stâng şi fracturi costale multiple".

Operaţia a fost continuată de un medic neurolog şi unul de chirurgie plastică, întrucât pacientul "prezenta o plagă complexă cu fractură craniană, cu lipsă de substanţă moale, cu plagă scalpată la nivelul craniului".

La finalul intervenţiei, o echipă formată dintr-un chirurg maxilo-facial şi un medic specialist ORL "a reconstruit mandibula şi restul feţei şi a gâtului".

ADVERTISING

Dr. Adrian Dobrică a apreciat că a fost "ca la Formula 1, când se schimbă roţile în fracţiuni de secundă".

Mușcăturile de urs sunt foarte complexe

"Este printre cele mai grave cazuri pe care le-am văzut eu în aproape 11 ani de când sunt aici, poate mai grav a mai fost un caz, e al doilea ca şi complexitate. (...)

Muşcăturile de urs sunt foarte complexe, pentru că produc distrucţii anatomice la care nici nu te gândeşti.

Plăgi de vase de sânge mari, plăgi de cord, plăgi pulmonare, plăgi de o gravitate extremă.

În general (în război - n.r.), gloanţele merg într-o singură direcţie, ori către cord, ori către cap, pentru că intenţia este clară în război, or, ursul nu ştie anatomie, muşcă cum poate. Şi, de obicei, priza ursului este ca la crocodil. În colecţia mea am nişte mărci traumatice incredibile, tip muşcătură de crocodil sau hipopotam.

ADVERTISING

La acest pacient exista lipsă de substanţă osoasă şi musculară. Asta înseamnă că l-a muşcat şi i-a rupt bucăţi din el, fragmente din oase, din muşchi. Şi din mandibulă îi lipsea o bucată", a explicat dr. Dobrică.

Pacientul a fost salvat

Despre starea pacientului, medicul specialist în chirurgie toracică a spus că a fost detubat, respiră singur şi a comunicat cu familia, urmând să rămână în terapie intensivă, unde va continua tratamentul de reechilibrare.

Dr. Dobrică a arătat că a operat, până în prezent, circa 50 de persoane muşcate de urs şi a opinat că pentru tratarea acestui pacient se vor cheltui aproximativ 6.000 euro, dacă nu apar complicaţii.

El a mai precizat că bărbatul mergea de la stână către casă atunci când a fost atacat de urs, nu se afla sub influenţa alcoolului, aşa cum s-a vehiculat şi în ciuda leziunilor care îi puneau viaţa în pericol, a reuşit să revină la stână pentru a fi ajutat de colegii săi.

Hu: Hat órás műtét zajlott le ma kórházunkban egy 54 éves, ma hajnalban medvetámadást szenvedett férfi életének a...

Publicată de Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház/Spitalul Județean de Urgență M-Ciuc pe Vineri, 18 iunie 2021

La conferinţa de presă a fost prezent şi ministrul Mediului, Tanczos Barna, care a declarat că este responsabilitatea şi obligaţia statului ca cetăţenii să fie protejaţi şi să fie prevenite asemenea tragedii.

Află mai multe despre atacurile tot mai dese ale urșilor în comunități:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇