Risc mediu și mare de apariție a urșilor în trei comune din Dâmbovița: Autoritățile au luat măsuri

Risc mediu și mare de apariție a urșilor în trei comune din Dâmbovița: Autoritățile au luat măsuri

Autorităţile din Dâmbovița au constatat că există un risc mediu de apariţie a urşilor în două comune ale judeţului şi un risc mare ca animalele să intre în zonele locuite de oameni într-o altă comună, motiv pentru care au fost dispuse anumite măsuri specifice.

”Se constată încadrarea situaţiei privind apariţia speciei ursului brun pe raza UAT Gura Ocniţei şi Moţăieni la un nivel de risc MEDIU şi pe raza UAT Pucheni la un nivel de risc MARE”, se arată într-o hotărâre adoptată vineri după amiază de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa. 

ADVERTISING

În acest context, în cele trei localităţi au fost dispuse măsuri de prevenire, cum ar fi folosirea semnalelor acustice şi luminoase pentru îndepărtarea ursului din zonele locuite sau utilizate de către populaţie, precum și trimiterea de echipaje de poliţişti şi jandarmi în zonele unde a fost semnalată prezenţa ursului şi există pericolul unei posibile agresiuni.

De asemenea, au fost dispuse și măsuri de informare a localnicilor cu privire la existenţa unui potenţial pericol determinat de prezenţa ursului, și la modul în care aceştia să se comporte în astfel de situaţii.  

ADVERTISING

Totodată, CJSU Dâmboviţa a cerut instituţiilor cu atribuţii să transmită informări şi puncte de vedere în aşa fel încât autorităţile judeţene să transmită Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, documentele necesare pentru obţinerea acordului de recoltare a ursului identificat pe raza comunei Pucheni care a omorât mai multe oi în ultima perioadă.

”Atacurile au fost semnalate în gospodăriile din satul Meişoare – comuna Pucheni, de la Valea Dâmboviţei. Localnicii nu ştiu ce să mai facă pentru a opri sălbăticiunea, care are de hrănit doi pui flămânzi”, conform Adevărul.

ADVERTISING

În mai multe județe din țară a fost semnalată prezența urșilor în localități:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇