Nicu Covaci rămâne fără pensie și va da în judecată Uniunea Compozitorilor

Nicu Covaci rămâne fără pensie și va da în judecată Uniunea Compozitorilor

Nicu Covaci, liderul formației Phoenix, pierde dreptul la pensie, după ce nu a fost admis în Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

Covaci a susținut un examen pentru a primi atestatul de compozitor, unde a fost notat cu nota 7,60, dar ar fi avut nevoie minim de nota 8.00. Dacă ar fi obținut atestatul de compozitor, Nicu Covaci ar fi fost admis în cadrul UCMR și ar fi putut să primească pensie.

El a anunțat că va da în judecată Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

"Dacă ei reprezintă Uniunea Compozitorilor, atunci prefer să nu fac parte din gașca lor. De 50 de ani îmi încasează drepturile de autor. Eu am peste 100 de compoziții, nimeni nu are peste 100 de compoziții. Dacă nu ești recunoscut drept compozitor, ei încasează sume enorme, iar ție îți dau doar niște mărunțiș.

ADVERTISING

Ani de zile am râs, am spus că este o umilință! Cum să dau examen? Aveți piesele mele, cu acorduri, cu note și cu texte. Toate sunt declarate. Voi merge să-i întreb ce greșeli am făcut", a spus Nicu Covaci, potrivit Antena3.

Nicu Covaci a încercat de mai multe ori să intre în rândul artiștilor care fac parte din UCMR, însă a fost respins de fiecare dată.

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, spune că a aflat cu surprindere de respingerea lui Nicu Covaci în Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

ADVERTISING

Potrivit ministrului, ”undeva ceva e profund greşit cu acest UCMR”.

"Am aflat şi eu, cu surpriză amară, că Nicu Covaci nu a luat 'examenul' pentru a fi membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Examenul de câteva zeci de minute s-a presupus a înlocui 60 de ani de examene trecute cu imens succes în faţa publicului. Cred că undeva ceva e profund greşit cu acest UCMR…

Nu am competenţa să judec principiile statutare ale Uniunii, sunt convins că membrii săi sunt eminenţi reprezentanţi ai breslei. Dar pare că normele în baza cărora funcţionează au rămas undeva, în urmă", a scris Romaşcanu pe Facebook.

ADVERTISING

Ministrul consideră că "o asemenea organizaţie ar trebui să fie ea cea care invită marile nume să i se alăture, nu să supună umilinţei unui examen oameni care şi-au asigurat, deja, locul în istoria breslei respective".

#NicuCovacI și nu numai el....Am aflat și eu, cu surpriză amară, că Nicu Covaci nu a luat "examenul" pentru a fi...

Publicată de Lucian N. Romascanu pe Miercuri, 15 martie 2023

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇