NASA a prezentat un nou costum spațial care va fi purtat pe Lună. Celelalte s-au demodat (Foto & Video)

NASA a prezentat un nou costum spațial care va fi purtat pe Lună. Celelalte s-au demodat (Foto & Video)

Costumele mari, albe, voluminoase, purtate de Neil Armstrong şi colegii săi astronauţi de la Apollo cu o jumătate de secol în urmă sunt demodate. Moda haute couture lunară necesită acum ceva mai potrivit pentru confortul bărbaţilor şi femeilor.

NASA a prezentat primul prototip pentru un nou costum spaţial de generaţie viitoare, special croit şi accesorizat pentru primii astronauţi care se vor aventura pe suprafaţa Lunii în următorii câţiva ani, scrie The Guardian.

Cele mai recente articole de îmbrăcăminte pentru Lună au fost expuse la Centrul Spaţial Johnson din Houston, în timpul unui eveniment găzduit pentru mass-media şi studenţii de la Axiom Space, compania din Texas, contractată de NASA pentru a realiza costume pentru Artemis, succesorul programului lunar Apollo.

ADVERTISING

Misiunea Artemis 1, lansarea puternicei rachete de generaţie viitoare a NASA şi a navei sale spaţiale Orion nou construite într-un zbor de testare fără echipaj în jurul Lunii şi înapoi, a fost finalizată cu succes în decembrie.

NASA şi Agenţia Spaţială Canadiană plănuiesc să anunţe cei patru astronauţi aleşi să zboare încă de anul viitor pe Artemis 2, o altă misiune dus-întors.

Acest zbor, dacă va avea succes, va deschide calea pentru o expediţie planificată a astronauţilor Artemis 3 pe suprafaţa lunară - prima până la polul sud al Lunii - mai târziu în următorii zece ani. Va fi primul care va trimite o femeie să păşească pe Lună.

ADVERTISING

NASA promite că misiunile ulterioare Artemis vor include şi prima persoană de culoare care va ajunge pe Lună.

Şeful NASA, Bill Nelson, a spus că noile costume spaţiale "vor deschide oportunităţi pentru ca mai mulţi oameni să exploreze şi să conducă ştiinţa pe Lună ca niciodată”.

NASA unveils spacesuit for Artemis moon mission

This is a prototype of the spacesuit that astronauts plan to wear on NASA’s Artemis III mission to the moon, scheduled for 2025 https://trib.al/DZnkWoP

Publicată de Reuters pe Miercuri, 15 martie 2023

Ţinutele purtate pe Lună de astronauţii Artemis vor arăta foarte diferit de costumele spaţiale voluminoase de altădată.

Create de Axiom drept "Unitatea de mobilitate extravehiculară Axiom" sau pe scurt AxEMU, noile costume sunt mai eficiente şi mai flexibile decât vechile costume Apollo.

ADVERTISING

Ele sunt concepute pentru a se potrivi unei game largi de potenţiali purtători, cel puţin 90% din populaţia masculină şi feminină din SUA, a spus NASA. De asemenea, vor include progrese în sistemele de susţinere a vieţii, articole de îmbrăcăminte sub presiune şi avionică.

Aspectul precis al costumelor a rămas însă un secret comercial bine păzit. Cele expuse au venit cu un strat exterior care era gri cărbune, cu linii portocalii şi albastre şi logo-ul Axiom pe piept - menit să ascundă designul propriu al ţesăturii exterioare Axiom.

https://twitter.com/NASAArtemis/status/1636038551044227074

Compania a spus că aceste costume care vor fi purtate la polul sud lunar de către astronauţi vor fi albe, deoarece aceasta este cea mai bună culoare pentru a reflecta lumina aspră a Soarelui de pe suprafaţa Lunii şi pentru a proteja purtătorul de căldura extremă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇