Șeful NASA, Bill Nelson, a lansat mai multe acuzații la adresa Chinei într-un interviu publicat sâmbătă de ziarul german Bild. El a spus că Beijingul urmărește să “fure” Luna printr-o misiune cu echipaj uman planificată în preajma anului 2030.
„Trebuie să fim foarte îngrijorați de faptul că China ajunge pe Lună și zice: ‘Acum e a noastră, iar voi stai deoparte'”, a declarat acesta.
Nelson a mai acuzat statul chinez că plănuiește să distrugă sateliți orbitali și că a furat tehnologie de la alte țări, o acuzație care nu reprezintă o noutate, notează The Byte.
Beijingul a reacționat dur la aceste declarații. "Partea americană a construit constant o campanie de defăimare la adresa eforturilor normale și rezonabile din spațiu ale Chinei", a spus Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe. Acesta a adăugat că țara sa "se opune ferm unor afirmații atât de iresponsabile".
Disputa survine pe fondul atenției pe care ambele părți o acordă explorării Lunii.
Atât NASA, cât și China, în colaborare cu Rusia, au în derulare proiecte ambițioase pentru misiuni pe Lună, inclusiv pentru explorarea cu echipaj uman, în pofida costurilor uriaşe.
Beijingul şi-a accelerat programul spaţial în ultimul deceniu, concentrându-se pe explorarea Lunii. China a reuşit prima sa aselenizare fără echipaj uman în 2013 şi intenţionează să lanseze rachete puternice pentru a trimite astronauţi pe Lună spre sfârşitul acestui deceniu.
NASA, prin programul său spaţial Artemis, are ca obiectiv trimiterea unei misiuni cu echipaj uman pe orbita Lunii în 2024 şi plănuiește ca unul dintre echipajele sale de astronauţi să aselenizeze în proximitatea polului sudic al Lunii până în 2025.
Misiunile din cadrul costisitorului program american au fost afectate de întârzieri, care au dat peste cap planurile NASA, iar astronauții chinezi ar putea prelua supremația în explorarea satelitului artificial al Terrei, situație deloc fericită pentru conducerea agenției spațiale americane.
China și Rusia nu au semnat Acordurile Artemis, un set de angajamente care au menirea de a facilita explorarea paşnică şi în siguranţă a spaţiului cosmic. În schimb, cele două țări urmăresc realizarea unei alianțe interplanetare care să rivalizeze cu inițiativa spațială americană, relatează Bloomberg.
Ziarul chinez Global Times a scris că, potrivit experților, proiectul american este "o acoperire a unei baze spațiale NATO". "Parteneriatul dintre China și Rusia pune accentul pe obținerea progresului pentru toți, cu viziunea de a construi o comunitate cu un viitor comun pentru omenire", se arată în publicația guvernului chinez.