China se pregătește să-și trimită astronauții pe Lună

China se pregătește să-și trimită astronauții pe Lună

Principalul producător de echipamente aerospațiale din China dezvoltă un sistem de aselenizare cu echipaj uman, potrivit unui raport oficial preluat de mass-media chineză.

Informarea semnată de Xiamen University School of Aeronautics and Astronautics caracterizează proiectul de aselenizare drept unul de importanță strategică națională, scrie SpaceNews.

Deși se vorbește de mult timp despre ambițiile Chinei de a dezvolta noi vehicule de lansare și o navetă spațială capabilă să trimită oameni pe Lună, acum este pentru prima dată când cercetătorii din această țară anunță oficial că lucrează la dezvoltarea unui sistem de aselenizare cu echipaj uman.

ADVERTISING

Potrivit raportului, Yang Lei de la China Academy of Space Technology (CAST) este comandorul echipajului din vehiculul de aselenizare. Academia este subordonată China Aerospace Science and Technology Corp. (CASC), o instituție de stat și principalul contractor din industria apărării chineze.

Deși în cadrul întâlnirii s-a vorbit despre progresele înregistrate și planurile de lucru, detaliile tehnice cu privire la vehicul nu au fost discutate, se arată în documentul care menționează că au fost prezentate câteva imagini blurate intenționat.

Ce știm din 2020

În cadrul întâlnirii au mai fost folostie ilustrații făcute deja publice în cadrul unei conferințe din 2020.

ADVERTISING

Zhou Yanfei, directorul general și designer al programului de zbor spațial cu echipaj uman, declara în cadrul conferinței de presă de anul trecut că înainte de a fi posibile aselenizările cu echipaj uman, vor trebui create condiții: vehiculul în sine, sistemul de susținere a vieții la bord, experiența misiunilor și capacitatea de susținere de la sol pentru operațiuni dincolo de linia orbitei Pământului.

China a testat modalitatea de întoarcere pe Pământ cu misiunea Chang’e-5, care a ajuns până la linia orbitei unde a fost andocată la o aeronavă spațială care orbita Pământul. Complexitatea misiunii a fost văzută ca un test al tehnologiilor necesare pentru a-i aduce pe astronauți înapoi de pe Lună.

ADVERTISING

Presa internațională scria deja despre China că ar fi cumpărat sisteme de propulsie sovietice create special pentru aselenizări cu echipaj uman și că ar fi cerut responsabililor o ”abordare creativă” în designul vehiculelor de aselenizare cu echipaj uman.

Echipajul pe Lună, strategie națională

Faptul că acest proiect a fost declarat de o imporanță strategică națională este fără precedent. Deși arată un anumit nivel de implicare a statului în dezvoltarea proiectului, semnificația sa rămâne ambiguă.

În raportul publicat de instituția de învățământ superior aerospațial din China se arată că școala va implementa cu strictețe cerințele liderului Xi Jinping, va îndruma profesorii să participe activ la activitățile științifice de cercetare privind strategia de aselenizare cu echipaj uman și va contribui la ”marea rejuvenare” a națiunii chineze.

Proiectele devin realitate mai repede decât ne așteptam

China va lansa la sfârșitul anului 2021 cea de-a cincea lucrare cu privire la prioritățile aerospațiale pentru următorii cinci ani, document ce ar putea conține mai multe detalii privind planurile de aselenizare.

Oricum, și proiectele în desfășurare arată că China începe să dobândească experiența și expertiza necesară unor astfel de misiuni.

În iunie, China National Space Administration (CNSA) anunța că va dezvolta împreună cu Rusia proiectul International Lunar Research Station (ILRS), care include aselenizări cu echipaj uman în anii 2030.

Dar dezvoltarea unei noi rachete cu care să trimită echipaj uman în misiuni lunare folosind tehnologiile deja existente pe racheta Long March 5 și motoare actualizate, alături de progresele deja înregistrate pe o aeronavă capabilă să se afunde bine în spațiu, au determinat specialiștii să considere că într-adevăr China ar putea trimite misiuni cu echipaj uman în jurul Lunii încă din acest deceniu.

Statele Unite, între timp, lucrează și ele la o misiune prin care să-și mai aducă o dată astronauții pe lună. NASA a încheiat în luna aprilie un contract cu SpaceX pentru Option A în cadrul programului Human Landing System.

De fapt, nava Starship de la SpaceX ar putea aseleniza în 2024, în cadrul programului Artemis.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇