Astronauții capsulei SpaceX au ajuns cu succes pe Stația Spațială. Imagini inedite (Video)

Astronauții capsulei SpaceX au ajuns cu succes pe Stația Spațială. Imagini inedite (Video)

Capsula Crew Dragon Endeavour a companiei SpaceX, care are la bord un echipaj compus din patru astronauţi, a andocat, sâmbătă, la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), potrivit imaginilor difuzate în direct de serviciul de televiziune al NASA.

Prima fază a conectării (''soft capture'') a început la ora 9:08 GMT, la 424 de kilometri deasupra Oceanului Indian.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

A doua etapă (''hard capture'') a avut loc câteva zeci de minute mai târziu când a fost pus în funcţiune mecanismul care sigilează andocarea printr-o serie de 12 încuietori între ISS şi naveta spaţială, arată AFP.

''Hard Capture s-a finalizat, bun venit la Crew-2'', a spus astronauta americană Shannon Walker, în prezent comandantul Staţiei Spaţiale Internaţionale.

''Mulţumim Shannon, suntem fericiţi să fim aici, ne vom revedea cu toţii peste câteva minute'', a răspuns comandantul Endeavour, astronautul american Shane Kimbrough.

Încăperea dintre capsulă şi ISS se află în prezent sub presiune astfel încât trapele dintre Endeavour şi Staţia Spaţială Internaţională să poată fi deschise.

Trapele urmează să fie deschise aproximativ la ora 11:15 GMT, iar la ora 11:45 GMT va avea loc ceremonia de întâmpinare a noilor sosiţi.

Lansarea, la bordul unei rachete Falcon 9, a avut loc vineri la ora locală 05:49 (12:49 ora României, n.red.), de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida, în aplauzele inginerilor din centrul de control al companiei SpaceX.

Echipajul misiunii Crew-2 este alcătuit din doi astronauţi de la NASA - comandantul misiunii Shane Kimbrouh, în vârstă de 53 de ani, şi pilotul Megan McArthur, în vârstă de 49 de ani -, astronautul japonez Akihiko Hoshide, în vârstă de 52 de ani, şi un astronaut al Agenţiei Spaţiale Europene, francezul Thomas Pesquet, în vârstă de 43 de ani.

Aceştia urmează să petreacă aproximativ şase luni la bordul staţiei orbitale, unde vor realiza experimente ştiinţifice şi activităţi de mentenanţă, înainte de a reveni pe Terra.

Misiunea marchează lansarea spre ISS de către NASA a celui de-al doilea echipaj "operaţional" la bordul unei capsule Crew Dragon de când Statele Unite au reînceput să trimită astronauţi în spaţiu de pe solul american anul trecut, după o pauză de nouă ani cauzată de retragerea din circulaţie a navetelor spaţiale americane, în 2011. În acea perioadă, Statele Unite au depins de capsulele ruseşti Soyuz pentru a-şi trimite astronauţii la bordul ISS.

Citește articolele zilei pe Spotmedia.ro


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!