Staţia Spaţială Internaţională, scăpată de sub control temporar din cauza unui rateu al unui modul rusesc

Staţia Spaţială Internaţională, scăpată de sub control temporar din cauza unui rateu al unui modul rusesc

Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a fost scăpată de sub control pentru scurt timp, joi, după ce un nou sosit modul de cercetare rusesc a declanşat accidental propulsoarele la câteva ore după ce andocase, au anunţat oficialii NASA.

Timp de 47 de minute, ISS a pierdut controlul orientării sale, după ce declanşarea a modificat configuraţia normală a complexului orbital.

Poziţia staţiei este esenţială pentru a obţine energie prin panourile solare şi pentru comunicaţie. Comunicarea cu centrul de la sol a fost întreruptă de asemenea de două ori timp de câteva minute.

ADVERTISING

Controlorii de zbor au recâştigat controlul folosind propulsoarele altor componente ruseşti de pe staţie pentru a îndrepta complexul, iar acum acesta este stabil şi în siguranţă, a transmis NASA. 

„Nu am remarcat vreo pagubă”, a spus managerul programului Staţiei Spaţiale, Joel Montalbano, într-o conferinţă. „Echipa nu s-a aflat în niciun moment în pericol imediat”.

El a precizat că echipajul nu a simţit vreo mişcare în tot acel timp. NASA a spus că staţia s-a mutat 45 de grade în afara poziţiei. Complexul nu s-a învârtit nicio clipă, a adăugat purtătorul de cuvânt al NASA, Bon Jacobs.

ADVERTISING

Şeful misiunii umane a NASA, Kathy Lueders, a punctat că a fost „o oră destul de palpitantă”.

Incidentul a făcut ca NASA să amâne din nou un zbor test pentru capsula Boeing, care era programat pentru vineri după-amiază din Florida. 

nauka
Foto: Modulul rusesc Nauka - Facebook NASA

Laboratorul de 22 de tone Nauka al Rusiei a ajuns joi, după opt zile de la lansarea din Baikonur (Kazahstan). El va oferi mai mult spaţiu pentru experimente ştiinţifice şi pentru echipaj. Trimiterea lui pe ISS a fost amânată de mai multe ori din cauza unor probleme tehnice. Iniţial, trebuia să ajungă pe staţie în 2007.

ADVERTISING

Oficialii ruşi au minimalizat incidentul. Dmitri Rogozin, şeful Roscosmos, a scris pe Twitter: „Totul e în ordine pe ISS. Echipajul se odihneşte, ceea ce vă sfătuiesc şi pe voi”.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇