Oamenii vor ajunge mai târziu pe Lună şi va fi mai scump, iar de vină este Bechtel

Oamenii vor ajunge mai târziu pe Lună şi va fi mai scump, iar de vină este Bechtel

Biroul Inspectorului General al NASA (OIG) a publicat recent un raport usturător privind eforturile agenţiei de a construi un lansator mobil (ML-2) pentru viitoarele misiuni umane pe suprafaţa lunară.

Conform raportului, contractul dintre NASA şi Bechtel, compania care construieşte turnul ML-2, a fost un dezastru absolut, agenţia cheltuind “aproximativ 1 miliard de dolari, adică de 2,5 ori mai mult decât plănuise iniţial”, relatează Futurism.

De asemenea, finalizarea turnului va dura cu 2,5 ani mai mult peste termenul de martie 2023 stabilit iniţial, ceea ce înseamnă cel mai probabil decalarea misiunilor programului Artemis, prin care NASA şi-a propus să ducă din nou oameni pe Lună.

ADVERTISING

Aceste probleme i se impută în principal constructorului, Bechtel adică, conform raportului menţionat, în timp ce NASA este criticată că a plătit aproape jumătate din cele 16,8 milioane de dolari reprezentând plăţi de stimulare, în ciuda modului nesatisfăcător în care compania şi-a îndeplinit sarcinile prevăzute în contract.   

NASA a trecut printr-o situaţie similară şi cu racheta sa Space Launch System (SLS), cea cu care astronauţii vor ajunge pe Lună, în cazul căreia a fost, de asemenea, depăşit bugetul şi au existat întârzieri de ani de zile. Turnul ML-2 este construit pentru a permite lansarea celor două configuraţii speciale ale SLS, Block 1B şi Block 2.

ADVERTISING

Inspectorul general recomandă NASA ca pe viitor să se asigure că estimările privind costurile sunt corecte înainte de a semna noi acorduri contractuale şi să nu mai plătească fără motive întemeiate.

Americanii de la Bechtel sunt bine cunoscuţi în România, unde au lucrat la autostrada Transilvania, din care au construit doar 20%, făcând o gaură de miliarde de euro în bugetul țării.

C.S.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇