Rusia a oprit livrarea motoarelor de rachetă către NASA. ”Să zboare pe mătură”, zice Rogozin ironic

Rusia a oprit livrarea motoarelor de rachetă către NASA. ”Să zboare pe mătură”, zice Rogozin ironic

Rusia a stopat livrarea motoarelor de rachetă către SUA, în replică la sancțiunile impuse de americani după invadarea Ucrainei. ”Să zboare pe mătură”, i-a invitat ironic Dmitri Rogozin, directorul general al Roscosmos.

Remarca a fost făcută într-un interviu acordat pentru Rossiya-24 TV, în care Rogozin a subliniat că decizia privind motoarele de rachetă este un răspuns la sancțiunile decise de SUA la adresa Moscovei, relatează Newsweek.

”În această situație, nu mai putem furniza SUA motoarele noastre de rachetă, care sunt cele mai bune din lume. Să-i lăsăm să zboare pe altceva, cum ar fi măturile lor”, a spus Rogozin, citat de Interfax. ”Noi înghețăm transporturile”, a subliniat el.

ADVERTISING

Potrivit directorului general al Roscosmos, din anii ’90 și până acum Rusia a livrat Statelor Unite 122 de motoare RD-180.

Totodată, Rogozin a declarat că Rusia va înceta și colaborarea cu Germania în experimentele comune desfășurate la bordul Stației Spațiale Internaționale, din cauza ”acțiunilor inacceptabile” întreprinse de statele europene, informează TASS.

Interviul a fost transmis după anunțul că Roscosmos suspendă cooperarea cu Agenția Spațială Europeană în ceea ce privește lansările de la centrul spațial din Guyana Franceză, ca reacție la sancțiunile impuse de Uniunea Europeană.

ADVERTISING

Rogozin este și cel care i-a întrebat pe americani, după impunerea sancțiunilor față de Rusia : ”Vă asumați să cadă Stația Spațială peste SUA sau Europa?”

Urmărește LIVE TEXT desfășurarea evenimentelor din cea de-a 8-a zi de război în Ucraina

Comisarul european pentru Spațiu, Thierry Breton, a minimalizat importanța deciziei pentru Galileo, sistemul global de navigație prin satelit al Europei, sau pentru Copernicus, programul Uniunii Europene de observare a Pământului coordonat și gestionat de Comisia Europeană în parteneriat cu Agenția Spațială Europeană, statele membre ale UE și agențiile UE.

ADVERTISING

”Vom lua toate deciziile necesare ca răspuns la această decizie (...) Suntem gata să acționăm, împreună, toate statele membre, pentru a proteja aceste infrastructuri critice în caz de agresiune și vom continua să dezvoltăm Ariane 6 și VegaC pentru a asigura autonomia strategică a Europei în domeniul lansărilor”, a mai declarat el.

La Londra, guvernul Marii Britanii a respins ultimatumul Rusiei privind vânzarea participației la OneWeb, care a pregătit lansarea a 36 de sateliți pe orbită de la cosmodromul din Baikonur (Kazahstan), cu ajutorul unei rachete Soyuz.

”Nu există negocieri pentru OneWeb. Guvernul britanic nu vinde. Suntem în contact cu alți acționari pentru a discuta următorii pași”, a declarat secretarul de stat britanic pentru Afaceri și Energie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇