Animalul cu un gât de șase ori mai lung decât cel al unei girafe

Animalul cu un gât de șase ori mai lung decât cel al unei girafe

Oamenii de știință cred că au descoperit animalul cu cel mai lung gât care a trăit vreodată pe planeta noastră. Este vorba despre un dinozaur al cărui gât măsura 15,1 metri.

E greu să-ți imaginezi un animal cu un gât de șase ori mai lung decât cel al unei girafe, dar așa arăta dinozaurul Mamenchisaurus sinocanadorum, scrie IFL Science.

E drept, nu a fost găsit niciun exemplar întreg, dar în urma studierii diferitelor oase, arborelui genealogic, a rudelor sale și a diferitelor morfologii, echipa internațională de oameni de știință, condusă de dr. Andrew J Moore de la Universitatea Stony Brook, e convinsă că acesta a fost sauropodul cu cel mai lung gât care a trăit vreodată pe Pământ.

ADVERTISING

Cu un asemenea gât, sauropodul avea acces la resurse la care nicio altă specie nu ar fi ajuns. Inclusiv asta l-a ajutat să crească în dimensiuni. Cu toate acestea, nu era simplu să susții un astfel de gât. Nu fără niște adaptări.

Și s-a descoperit că dinozaurul avea un aparat respirator complex, care includea nu doar plămânii, ci și niște saci de aer care se găseau atât în gâtul animalului, cât și în piept sau abdomen, a explicat profesrul Paul Barrett, de la Muzeul Național de Istorie din Londra.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Deși o astfel de adaptare le ușura mult viața, venea cu efecte secundare. În cazul lor o răceală comună era foarte periculoasă, se arată într-un raport publicat de Journal of Systematic Palaeontology.

Un astfel de gât nu însemna și că dinozaurii în cauză, care au trăit pe teritoriul actualei Chine, erau și cei mai mari. Acest titlu aparține titanozaurului Patagotitan mayorum, uin gigant de 37 de metri și circa 70 de tone.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇