Rămășițele a ceea ce se crede că ar fi cel mai mare dinozaur descoperit în Europa au fost scoase la iveală în Portugalia.
Descoperirea a fost făcută într-o curte din Pombal, un oraș din regiunea centrală a Portugaliei. Rămășițele, care ar putea corespunde unui dinozaur sauropod cu o înălțime de aproximativ 12 metri și o lungime de 25 de metri, sunt acum studiate de o echipă internațională de cercetători.
Totul a început în 2017, cu o descoperire întâmplătoare, în timpul unor construcții. S-au găsit atunci mai multe fragmente de oase fosilizate, cel care a anunțat autoritățile fiind chiar proprietarul.
De atunci, au tot fot scoase la lumină fragmente de oase, oamenii de știință ajungând la concluzia că ar putea fi vorba despre cel mai mare dinozaur sauropod descoperit în Europa până în prezent, după cum scrie Phys.org.
Până în prezent, din sit a fost colectat un set important de elemente ale scheletului axial, care include vertebre și coaste ale unui posibil dinozaur brachiosaurid sauropod.
Grupul Brachiosauridae este alcătuit din specii mari, care au trăit din Jurasicul superior până în Cretacicul inferior, cu aproximativ 160 până la 100 de milioane de ani în urmă, și se caracterizează prin prezența membrelor anterioare puternic dezvoltate.
Unele dintre cele mai emblematice specii de dinozauri aparțin acestui grup de sauropode, cum ar fi Brachiosaurus altithorax și Giraffatitan brancai, precum și specia portugheză din Jurasicul târziu, Lusotitan atalaiensis, descoperită în regiunea de vest a Portugaliei.
De altfel, zona în care s-au găsit fosilele este un veritabil cimitir al dinozaurilor, aici fiind făcute, de-a lungul timpului, nenumărate descoperiri.