Surpriza prinsă pe vremea dinozaurilor într-o bucată de chihlimbar. E o specie complet nouă

Surpriza prinsă pe vremea dinozaurilor într-o bucată de chihlimbar. E o specie complet nouă

O surpriză enormă ar fi ca un întreg dinozaur să fi rămas prins în chihlimbar, dar, din păcate pentru comunitatea științifică, nu e cazul. Însă s-a întâmplat asta cu o șopârlă și s-a dovedit că face parte dintr-o specie nedescoperită până acum.

Mai mult, această creatură păstrată intactă era contemporană cu dinozaurii, se arată într-un raport publicat de Scientific Reports și citat de IFL Science.

O echipă de cercetători de la Universitatea de Stat din Houston a făcut descoperirea în Myanmar.

Șopârla nu ajunsese la maturitate când a murit, după ce a rămas înțepenită în rășina copacului. Pentru că nu seamănă cu nimic din ce știam deja, specia, una cel mai probabil activă noaptea, a fost numită Retinosaurus hkamtiensis.

ADVERTISING

În mod interesant, șopârle nocturne trăiesc în prezent doar în America Centrală și de Nord, departe de locul în care a fost găsită aceasta. De menționat e însă faptul că acum multă vreme, Hkamti, locul în care a fost găsită, nu făcea parte din Asia continentală, ci era parte din supercontinentul Gondwana, atașat de Australia.

Ulterior, bucăți s-au desprins din acesta, ajungând, în cele din urmă, să fie încorporate în Asia.

Strămoși ai acestei specii ar fi surpraviețuit în insule timp de circa 50 de milioane de ani, așa explicându-se prezența lor în acest loc.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇