Rămășițele unei noi specii de pangolin au fost descoperite în România, în județul Vâlcea, iar oamenii de știință cred că este cea mai veche fosilă a unui pangolin descoperită vreodată în Europa.
Descoperirile unor astfel de rămășițe sunt rare, spun autorii unei cercetări publicate în Journal of Vertebrate Paleontology, informează Nature World News.
Oamenii de știință cred că pangolinii au trăit în Europa pentru o perioadă scurtă, în timpul Pleistocenului timpuriu, iar apoi s-ar fi mutat în mai multe locații tropicale și subtropicale.
Iar osul descoperit la situl arheologic Grăunceanu din Vâlcea a confirmat existența pangolinilor în Europa. Fosilele de pangolin sunt rare, așa că oamenii de știință sunt foarte fericiți de această descoperire.
Din câte cunosc oamenii de știință, aceasta este singura fosilă de pangolin european din Pleistocen și cea mai veche găsită vreodată în Europa.
Fosila are o vechime cuprinsă între 1,9 și 2,2 milioane de ani. A primit numele de Smutsia olteniensis, pentru că are anumite trăsături comune cu alte specii din genul Smutsia care se găsesc acum în Africa.
Pangolinul, cunoscut și sub numele de „furnicar cu solzi”, este cel mai traficat animal din lume, cu o cerere mare în Asia, Africa și chiar în Statele Unite. Solzii acestor mamifere sunt folosiți pentru leacuri ale medicinei tradiționale chineze.
Pe piața neagră, un kilogram de solzi de pangolin poate ajunge la 3.500 de dolari. Deoarece fiecare pangolin are mai mult de 1.000 de solzi, profitabilitatea afacerii este clară.
Peste 12 tone de solzi de pangolin în valoare de 38,1 milioane de dolari au fost confiscate în Singapore în 2019. Între 2015 și 2019, 253 de tone de solzi de pangolin au fost confiscate pe tot globul, potrivit organizațiilor neguvernamentale.