A fost descoperită din întâmplare cea mai mare insectă care a trăit vreodată. Era gigantică și extrem de grea!

A fost descoperită din întâmplare cea mai mare insectă care a trăit vreodată. Era gigantică și extrem de grea!
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Fosila unui miriapod uriaș care cântărea aproape cât un om a fost găsită pe o plajă din nordul Angliei. Oamenii de știință spun că e cel mai mare miriapod găsit vreodată.

Fosila a fost descoperită într-o bucată de gresie, care căzuse de pe o stâncă pe plaja din golful Howick din Northumberland. Stânca s-a crăpat, dezvăluind fosila.

„A fost o descoperire făcută total din întâmplare”, a spus Neil Davies, lector în geologie sedimentară la departamentul de științe ale pământului al Universității din Cambridge, conform IFL Science.

ADVERTISING

”Fosila este atât de mare încât a fost nevoie de patru dintre noi să o ducem pe stâncă”, a relatat omul de știință.

Rămășițele fosilizate ale creaturii, numită Arthropleura, datează din perioada carboniferă, de acum aproximativ 326 de milioane de ani. Insecta a trăit cu peste 100 de milioane de ani înainte de apariția dinozaurilor.

Se estimează că insecta avea o lățime de 55 de centimetri și o lungime de până la 2,63 metri, cântărind 50 de kilograme. Este, astfel, cea mai mare nevertebrată cunoscută, mai mare chiar decât scorpionii de mare antici, deținători ai recordului până acum.

ADVERTISING

Fosila găsită măsoară până în 80 de centimetri lungime, iar oamenii de știință estimează că e doar o treime din lungimea totală a creaturii. Cercetătorii cred că scheletul fosilizat este, probabil, un segment năpârlit de exoschelet, care s-a umplut cu nisip și astfel s-a păstrat.

„Aceasta este cu siguranță cea mai mare insectă care a trăit vreodată”, a spus Davies.

Este a treia fosilă de Arthropleura descoperită până acum. Celelalte două au fost găsite în Germania, dar erau mult mai mici decât acest exemplar.

ADVERTISING

„Găsirea acestor fosile uriașe de miriapode este rară, deoarece după ce mor, corpurile lor se dezarticulează, așa că este probabil ca fosila să fie o carapace năpârlită pe care animalul a aruncat-o pe măsură ce a crescut”, a mai spus Davies.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇