Fiona are vreo 130 de milioane de ani şi e o descoperire cheie din lumea dinozaurilor

Fiona are vreo 130 de milioane de ani şi e o descoperire cheie din lumea dinozaurilor

Oamenii de știință au reușit să recupereze fosila completă a unui ihtiozaur gestant, cu embrioni intacţi, în gheţarul Tyndall, situat în regiunea Patagonia din Chile. Topirea parțială a ghețarului a dus la această descoperire.

Fiona, cum a fost denumită fosila, e doar ”cireașa de pe tort”, pentru că au mai fost găsite încă alte 23 de fosile ale unor reptile preistorice, suprinse în momente diferite ale existenței lor, arată IFL Science.

Fiona are între 129 – 139 de milioane de ani și e de la începutul Cretacicului. A fost scoasă la iveală de cercetători ai Universității Magallanes (UMAG) în Parcul Național Paine.

ADVERTISING

Fosila cu o lungime de patru metri va ajuta oamenii de ştiinţă să studieze dezvoltarea embrionară a ihtiozaurilor, care au populat mările într-o perioadă cuprinsă între 90 şi 250 de milioane de ani în urmă.

Fosila ''este singurul ihtiozaur gestant datând din urmă cu 129-139 de milioane de ani descoperit până acum'', a declarat Judith Pardo, cercetătoarea care a făcut descoperirea.

Oamenii de ştiinţă au petrecut 31 de zile extrăgând fosila, care a trebuit apoi transportată. Fosila este acum pregătită pentru a fi expusă la Muzeul de Istorie Naturală din Rio Seco în sudul Chile.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇