O caracatiță numită după Biden a trăit cu mult înaintea dinozaurilor

O caracatiță numită după Biden a trăit cu mult înaintea dinozaurilor

Oamenii de știință au găsit cel mai vechi strămoș cunoscut al caracatițelor. Fosila, descoperită în statul american Montana, e veche de aproximativ 330 de milioane de ani, ceea ce sugerează că trăia pe Terra înainte de apariția dinozaurilor.

După analiza fosilei, cercetătorii au ajuns la concluzia că străvechea creatură a trăit cu milioane de ani mai devreme decât se credea până acum, fiind mai veche decât dinozaurii.

Și surprizele nu se termină aici. Fosila de 12 cm, care trăia într-un golf oceanic tropical de mică adâncime, avea 10 membre, față de 8, cât au caracatițele din zilele noastre. Fiecare braț avea două rânduri de ventuze, scrie The Guardian.

ADVERTISING

„Este foarte rar să găsești fosile cu țesut moale, cu excepția câtorva locuri”, a declarat Mike Vecchione, zoolog la Muzeul Național de Istorie Naturală Smithsonian.

„Aceasta este o descoperire foarte interesantă. Împinge înapoi strămoșii mult mai departe decât se știa până acum”, a mai spus acesta.

Specimenul a fost descoperit în formațiunea calcaroasă Bear Gulch din Montana și a fost donat Muzeului Regal Ontario din Canada în 1988.

Timp de decenii, fosila a rămas uitată, în timp ce oamenii de știință studiau rechinii fosili și alte descoperiri din sit. Asta, până când paleontologii au observat cele 10 membre minuscule înglobate în calcar. Brusc, fosila a devenit extrem de interesantă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Fosila bine conservată „prezintă, de asemenea, unele dovezi ale unui sac de cerneală”, folosit pentru a se apăra.

Se crede că această creatură, botezată după președintele american Joe Biden, Syllipsimopodi bideni, a fost atât strămoșul caracatițelor moderne, cât și al calmarilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇