Fosila unui biban de mare, veche de 33 de milioane de ani, a fost descoperită în Munţii Vrancei

Fosila unui biban de mare, veche de 33 de milioane de ani, a fost descoperită în Munţii Vrancei

Cercetătorii Universităţii Babeş Bolyai din Cluj Napoca anunţă că au făcut o descoperire uimitoare în Munţii Vrancei, unde au găsit o fosilă de biban de mare, cu o vechime de 33 de milioane de ani.

Conform unei informări a Universităţii, este cea mai veche fosilă a unui biban de mare din Europa. Specia Dicentrarchus oligocenicus a fost descoperită pe valea pârâului Coza.

„Zona în discuţie este pe cât de instructivă pe plan geologic, pe atât de pustie, arareori călcată de om. Numele speciei indică vârsta formaţiunilor geologice de provenienţă.

ADVERTISING

Descoperirea se rezumă la un schelet aproximativ complet care se deosebeşte morfologic de toate speciile oligocene sau mai vechi deja cunoscute, dar care se aseamănă extrem de mult cu actualul lavrac. Fosila tip se află în colecţia Muzeului de Paleontologie-Stratigrafie al UBB", au precizat cercetătorii.

Lavracul sau bibanul de mare european este unul dintre peştii marini cu cea mai mare importanţă economică ce se găseşte în crescătoriile din Europa. Acest peşte migrator vieţuieşte în estuare, lagune şi zone de coastă din jurul Mării Negre, Mării Mediterane şi din zonele estice ale Oceanului Atlantic.

ADVERTISING

De-a lungul timpului a fost intens studiat în vederea creşterii în scopuri comerciale, însă, până acum se cunoşteau foarte puţine date despre strămoşii săi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇