Aceasta este „fosila vie” cu cei mai rapizi spermatozoizi din lumea reptilelor

Aceasta este „fosila vie” cu cei mai rapizi spermatozoizi din lumea reptilelor

Speciile de reptile extrem de vechi Tuatara sunt cunoscute și ca „fosile vii” , date fiind mișcările lor extrem de lente, dar și originile lor străvechi. Tuatara sunt singurii supraviețuitori ai unei specii străvechi de reptile asemănătoare unei șopârle care pășea pe Pământ în compania dinozaurilor, Sphenodontia.

Recent, oamenii de știință au descoperit însă că specia, odată răspândită în Noua Zeelandă și care acum supraviețuiește pe un grup de insule unde potențialii prădători au fost eliminați tocmai pentru a fi protejată, are cei mai rapizi spermatozoizi dintre reptile, după cum arată The Guardian.

ADVERTISING

Descoperirea a fost făcută de un grup de cercetători care intenționa să conserve sperma speciilor protejate, cu risc de dispariție, în încercarea de a se asigura că speciile respective vor putea supraviețui noilor amenințări apărute pe fondul încălzirii globale.

Aceste reptile sunt speciale din mai multe puncte de vedere. Durata ciclului de eclozare în cazul lor poate ajunge până la 16 luni. Dimensiunea maximă la care pot ajunge reptilele, în 35 de ani de existență, este de 0,5 m.

După ce au ajuns la maturitate, Tuatara pot apoi să trăiască și să se reproducă până la vârsta de peste 100 de ani. A existat, însă, în 2008, un caz cunoscut cercetătorilor în care un exemplar Tuatara a devenit tată pentru prima dată la vârsta de 111 ani.

ADVERTISING

Deși ar părea că au un handicap - lipsa organului copulator masculin -, oamenii de știință au descoperit că spermatozoizii speciei sunt extrem de mobili și rapizi, cei mai rapizi când vine vorba despre reptile.

Spre deosebire de majoritatea celorlalte reptile, speciile de Tuatara nu au penisuri, prin urmare spermatozoizii lor trebuie să înoate mai repede – în acest caz de patru ori mai repede decât în cazul altor reptile – pentru a ajunge la destinație.

Din păcate, însă, existența speciei este amenințată de încălzirea globală. Sexul acestor reptile este determinat de temperatura la care sunt expuse ouăle. Cu cât e mai clad, cu atât mai sigur e că din ou va ecloza o reptilă de sex masculin.

ADVERTISING

Pe măsură ce planeta se încălzește, oamenii de știință avertizează că populația de șopârle Tuatara ar putea ajunge să numere din ce în ce mai mulți masculi, până la exterminare.

Citește și Fenomen în premieră observat într-o grădină zoologică. Femela s-a transformat în mascul!

Acesta este motivul pentru care eforturile de acum ale cercetătorilor se îndreaptă în direcția creării unei „polițe de asigurare” prin congelarea spermei de Tuatara.

Vezi și Cel mai mic mascul-reptilă e cât un vârf de deget. Ceva, însă, îl face deosebit


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇